Odbiór odpadów

W związku z przebudową serwisu pewne informacje z poprzedniego forum (np. nazwy użytkowników) są niedostępne. Za utrudnienia przepraszamy.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Odbiór odpadów

Postby archiwum » Wed Jan 28, 2004 2:33 pm

Witam,

Chciałem przedstawić na forum pewną sytuację, jaka mnie dzisiaj spotkała.
Jestem kierownikiem jednego z sieciowych sklepów kosmetycznych. Firma moja ma podpisaną umowę z pewną firmą w moim mieście na wywóz odpadów (śmieci) Firma ta ma odpowiednie pozwolenia na tego typu działalność. Oprócz typowych śmieci "produkujemy" też spore ilości makulatury (kartony) Makulaturę tą odbiera od nas za darmo (bez umowy) pewien przedsiębiorca, zajmujący się jej dalszym przetwarzaniem. Oszczędzamy w tym przypadku sporo pieniędzy za opłaty wynikające z opróżnienia każdego śmietnik (40 zł. za sztukę) Jednak dzisiaj odwiedziła mnie przedstawicielka tej pierwszej firmy, informując, że powyższą makulaturę odstawiamy bezprawnie do wspomnianego przedsiębiorcy, za co grożą nam jakieś tam kary pieniężne. Kobieta ta nie potrafiła podać mi podstawy prawnej na którą się powołuje. Po kontakcie ze swoim kierownikiem regionalnym okazuję się, że nasze działanie jest całkowicie dobrowolne i nie podlega żadnym restrykcjom. Jutro mam dostać sfomułowane zarzuty na piśmie. Co o tym sądzicie?
Proszę o ewentualne komentarze.

[%sig%]
archiwum

Re: Odbiór odpadów

Postby archiwum » Wed Jan 28, 2004 4:46 pm

Jeżeli przesiębiorca, który odbiera makulaturę nie ma zezwolenia (conajmniej) na transport odpadów to Pan działa niezgodnie z prawem (Ustawa o odpadach). Jeżeli chce Pan dowiedzieć się więcej proszę o kontakt telefoniczny (61) 871 06 49 Jakub Smakulski
archiwum

Postby archiwum » Wed Jan 28, 2004 9:49 pm

Bedąc Pan wytwórcą odpadów i jednoczesnie ich posiadaczem może Pan przekazywać wytworzone odpady wyłącznie podmiotom, które uzyskały zezwolenie właściwego organu na prowadzenie działalności w zakresie gospodarki odpadami (art. 25 ustawy o odpadach Dz. U. Nr 62 poz. 628 ze zm.).
Przedsiebiorca, któremu przekazuje pan makulaturę powinien legitymowac się zezwoleniem na jej zagospodarowanie (zbiórka, odzysk) (art. 26 ustawy o odpadach). Dodatkwo jeżeli odbiera makulaturę własnym transportem powinien legitymowac się również zewoleniem na jej transport (art. 28 ustawy o odpadach). Każdorazowe przekazanie odpadów na rzecz wspomnianego przedsiębiorcy powinno być udokumentowane kartą przekazania odpadów (art. 36 ustawy o odpadach), którą to kartę zobowiązany jest wystawić posiadacz odpadów, który odpady przekazuje, czyli w omawianym przypadku Pan Panie Jacku.
Biorąc powyższe pod uwagę przekazując odpady w postaci makulatury (opakowań kartonowych ) nieuprawnionemu do tego podmiotowi, działa Pan niezgodnie z obowiązującą ustawą z dnia 27 kwietnia o odpadach. Działanie takie zgodnie z art. 69 w/w ustawy naraża Pana na sankcje karne w postaci grzywien.
archiwum

Postby archiwum » Wed Jan 28, 2004 9:54 pm

Na transport makulatury nie trzeba mieć zezwolenia, jeśli mówimy o ustawie o odpadach.
Ta firma która odbiera od Pana odpady komunalne(tzw. śmieci), jak chce makulaturę to niech postawi Panu np. osobny pojemnik i płaci za makulaturę. Zawsze może Pan np. oddać makulature osobom fizycznym , samemu zawieżc do odbiorcy itp. Najlepiej niech Pan zmieni firme wywozową, bo to krętacze i naciągacze. Zarzuty postawić może Panu kto inny, ale nie obce przedsiębiorstwo-może ono najwyżej zakablować Pana( tylko , z jakiego powodu?). Proszę dać znać jak przedstawią Panu zarzuty.
archiwum

Postby archiwum » Thu Jan 29, 2004 12:50 pm

"Na transport makulatury nie trzeba mieć zezwolenia, jeśli mówimy o ustawie o odpadach."

A na jakiej podstawie Pan to stwierdził? Pytam z ciekawości a nie złośliwości.
archiwum

Postby archiwum » Thu Jan 29, 2004 12:53 pm

A może lepiej byłoby oddawać makulaturę osobie fizycznej, nie przedsiębiorcy. Zgodnie z Rozp.Min. Środowiska z dnia 28 maja 2002 roku ma Pan do tego prawo (Dz. U. 2002.74.686). A od stawiania zarzutów jest Inspektorat Ochrony Środowiska, a nie firma odpadowa.
archiwum

Postby archiwum » Thu Jan 29, 2004 1:30 pm

Panie Jakubie, jeśli dobrze zrozumiałem, to było do mnie. Czytałem Pana post i nie mogę się z częścią jego treści zgodzić tzn. z pierwszym zdaniem tj. wymaganym zezwoleniem na transport.
archiwum

Postby archiwum » Thu Jan 29, 2004 2:59 pm

Chodzi o rozporządzenie ministra gospodarki z 28.10.2002 w sprawie rodzajów odpadów, których zbieranie lub transport nie wymagają zezwolenia na prowadzenie działalności oraz podstawowych wymagań dla zbierania i transportu tych odpadów (Dz.U. 2002 nr 288, poz. 1575)
archiwum

Postby archiwum » Thu Jan 29, 2004 3:34 pm

a kto mi udowodni że moja czysta makulatura to odpad....to doskonały surowiec i mogę sobie go sprzedać komu się tylko podoba...to że tego typu odpady są w katalogu to jeszcze nie znaczy że wszystko co papierowe to odpad.....a te kary moga wynikać z ustawy produktowej jeśli jest Pan importerem bądź producentem wyrobów w opakowaniach ale to inny temat.......
archiwum

Postby archiwum » Mon Feb 09, 2004 10:34 am

Panie Grzegorzu tutaj wkraczamy na bardzo śliski temat definicji odpadu. Osobiście mógłbym to uznać to za odpad lub jako surowiec. Choć bardziej skłanaiłbym się do definicji odpadu.
Panie Janie moja odpowiedź: art 28 ustawy o odpadach (o niej tylko mówimy), mimo iż art 32. ust. 1 zwalnia z tego obowiązku ale tylko wtedy gdy uwzględnimy to w ogólnym wniosku. Nie zmienia to faktu że zezwolenie na transport odpadów musi być (jeżeli uznamy to za odpada - patrz wcześniej). Ale jeżeli odwołamy się do rozp. Dz. U. 02.188.1575 to takie zezwolenie nie jest wymagane. Przypominam, że odwoływał się Pan do ustawy o odpadach. Z poważaniem
archiwum

Postby archiwum » Mon Feb 09, 2004 8:18 pm

Panie Jakubie cosik się Pan zagmatwał. Cytowane rozporządzenie jest aktem wykonawczym do ustawy o odpadach, czyli pisząc o ustawie mam na myśli również wszystkie akty wykonawcze do ustawy. W ogólnym wniosku nie pisze o tym o czym nie musze, bo i tak organ mi na to nie da pozwolenia czy też zezwolenia (bo niepotrzebne). Pozdrawiam
archiwum

Postby archiwum » Tue Feb 10, 2004 8:15 pm

Kierowałem się cytatem "Na transport makulatury nie trzeba mieć zezwolenia, jeśli mówimy o ustawie o odpadach" - nie włączałem w to aktów wykonawczych. Jest to kwestia "szerokiego ujęcia przepisów". Widocznie moje ujęcie było zbyt "wąskie".
archiwum

Return to Archiwum wiadomości