Prosba o rade przy uzyskaniu pozwolenia

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Prosba o rade przy uzyskaniu pozwolenia

Postby kaza118 » Tue Nov 08, 2011 8:03 pm

Witam serdecznie.

Złożylem wniosek na zbieranie w kolejnym miejscu i dzisiaj przyszlo mi pismo zeby uzupełnic wniosek o mapke usytuowania terenu z zaznaczeniem miejsc magazynowania poszczególnych odpadów, czy chodzi o teren samego magazynu? Bo do wniosku dolaczylem mapke z zaznaczonym budynkiem. Jeśli chodzi o mapke magazynu to wystarczy taka odreczna ? I czy wogole jest obowiazek dostarczenia czegos takiego?

Drugie to : Dokładne określenie jakie odpady bedą zbierane pod kodami 20 03 99 i 03 03 99 dodałem te kody żeby mnie poprostu nic nie zaskoczylo wrazie oddania czegos nietypowego jezeli chodzi o kod 20 03 99 a jezeli chodzi o kod 03 03 99 to poprostu dodałem abym mogl odbierac od kazdego i kazdy rodzaj makulatury. Oczywiscie mozna wytlumaczyc o co chodzi przy kodzie 03 03 99 . Z kodem 20 03 99 bedzie trudniej, Czy zrezygnować z niego bo sie nie przyda? Bo np w komunalce sa kody np na urzedzenia elektryczne itd ale np na wymontowane czesci z tych juz nie ma a ludzie czasem oddaja a to silniki a to jakies inne czeci , Juz sam nie wiem . Przepraszam ze tak pisze nieskładnie ae moze ktos cos podpowie czy lepiej jest miec ten kod 20 03 99 czy obejdzie sie bez niego ?

Pozdrawiam serdecznie
kaza118

Postby kaza118 » Tue Nov 08, 2011 8:58 pm

Aha i jeszcze jedno . Z tym to akurat nie bedzie problemu bo wsółpracuje juz z zakladem przetwarzania ale czy obowiazkowe jest dołączanie deklaracji zakladu przetwarzania o mozliwosci wspolpracy?
kaza118

Postby Zielony Punkt » Wed Nov 09, 2011 5:58 pm

Na pewno chodzi o mapę samego budynku i wskazanie gdzie w magazynie będziesz składował poszczególne rodzaje odpadów.
Oczywiście nie jest to wymagane i żaden przepis nie mówi, że taką mapę należy dołączyć do wniosku.
Ale Ty, Kolego jesteś już zaprawiony w walce z urzędami, więc nie zdziwi Cię, że musisz przedłożyć coś co jest niepotrzebne :D :D :D
Myślę, że szkic mapy wystarczy.

Co do kodów to rzeczywiście 03 03 99 i 20 03 99 to kody awaryjne.
Jeżeli chodzi o kod 03 03 99 to pod nim klasyfikuje się pył preszpanowy i tak możesz wytłumaczyć ten temat.
20 03 99 spotkałem tylko raz w swojej karierze i były to odpady ze stołówki pracowniczej, które nie nadawały się na kompost (zupy). Wtedy nie był to kod 20 01 08 tylko właśnie ten, wspomniany przez Ciebie.

Według mnie do wniosku nie ma również potrzeby dołączania jakiejkolwiek umowy lub deklaracji z zakładem przetwarzania.

Pozdrawiam!
Zielony Punkt

Postby kaza118 » Wed Nov 09, 2011 8:16 pm

Dziekuje za odpowiedz.

Co do tych zalacznikow to jak wytlumaczyc ze nie mam obowiazku ich dostarczania? Poprosic o podstawe prawna na podstawie ktorej tego wymagaja? Czy jakis inny sposob bo na pismie jest napisane ze brak przedlozenia brakujacych dokumentow Pozostwi wnisek nierozpatrzonym czy jakos tak.

I jeszcze napisane jest ze od niniejszego pisma nie przysluuje odwolanie.Jutro rano jade do starostwa i moze ktos ma pomysl jak z nimi rozmawiac ?

Pozdrawiam serdecznie
kaza118

Postby Zielony Punkt » Fri Nov 11, 2011 3:22 pm

Najlepiej to zrób szkic magazynu i nanieś miejsca składowania.
Nie ma co się kłócić z urzędnikiem.

A jeżeli chcesz postawić na swoim to poproś o podanie podstawy prawnej bo sporządzenie mapy będzie się wiązało z większymi kosztami i musisz je uzasadnić wspólnikowi (na przykład).
Zielony Punkt

Postby kaza118 » Fri Nov 11, 2011 7:54 pm

Na szczescie okazalo sie ze byla poprostu mala pomylka w tym co zaznaczylem i dokonalem tylko korekty. Co do kodów to tez pani powiedziala zebym przykladowo podal co moze byc pod tymi kodami.
A co do deklaracji to powiedziala ze musze dostarczyc poniewaz podchodzi to pod mozliwosci techniczne pozwalajace nalezycie wykonywac zbieranie(punkt w ustawie o odpadach)

Najsmieszniejsz jest to ze firma z ktora mam umowe nie slyszala nic takiego jak deklaracja a troche juz dzialaja (polska korporacja recyklingu) a pani w urzedzie powiedziala ze podobno wszyscy to dostarczaja ;p

Dołącze poprostu umowe na odbiór ktora mam z ta organizajca i mysle ze to wystarczy.

Dziekuje za odpowiedzi pozdrawiam
kaza118

Postby Zielony Punkt » Sat Nov 12, 2011 10:52 am

Ja też nie słyszałem, żeby ktoś dostarczał taką deklarację i uważam, że nie podlega to pod ten punkt ustawy, ale skoro i tak posiadasz podpisaną umowę współpracy to nie ma problemu.

Co do kodów, to 03 03 99 proponuje taki przykład jak napisałem wcześniej bo to jest dość znany materiał, a 20 03 99 to pomyśl, żeby nie wpakować się z czymś kłopotliwym.
Zielony Punkt

Postby kaza118 » Sat Nov 12, 2011 1:13 pm

03 03 99 to tak jak proponowales a komunalke out i tyle skoro rzadko wystepuje, dolacze umowe a jak beda cos jeszcze jeczec to wtedy sie zdenerwuje i bede "walczyl" bo przy poprzednik wniosku tego nie musialem dostarczac (w sumie nie mialem tylu odpadow moze dlatego) a moj znajomy dostarczyl deklaracje od znajomego ktory zbiera i przeszlo a niby zbierajacy ma obowiazek przekazania do zakladu przetwarzania a chodzilo o akumulatory wiec w lubeskim starostwie to cyrk raz tak raz tak ;p
kaza118

Postby Zielony Punkt » Sun Nov 13, 2011 6:46 pm

Ja bym zrobił tak samo, jak piszesz.
Myślę, ze już nikt nie będzie się czepiał więcej.
Zielony Punkt

Postby kaza118 » Mon Nov 14, 2011 1:12 am

Dziekuje za odpowiedzi napisze jak wszystko sie wyjasni
kaza118

Return to Prawo, definicje, interpretacje.