by metmusic » Wed Mar 30, 2011 2:13 am
Dziękuję za odpowiedź,
Analizowałem już to i nie bardzo wiedziałem na jakiej zasadzie kategoryzuje się działalności - teraz kolejne pytanie:
W związku z tym muszę być zgłoszony jako Zbierający? czy ustawy działają wstecz? chodzi głównie o termin zgłoszenia się w odpowiednim urzędzie (30 dni od podjęcia działalności gospodarczej), a mam ją od ... 15 lat, a wtedy nie było takich przepisów. Traktuje o tym Rozdział 6, Art. 39, pkt. 1:
Zbierający zużyty sprzęt jest obowiązany przekazać wójtowi, burmistrzowi albo prezydentowi miasta, na terenie którego działa, w terminie 30 dni od dnia podjęcia działalności, informację zawierającą:
1) firmę, oznaczenie siedziby i adres albo imię, nazwisko i adres zbierającego zużyty sprzęt;
2) adresy punktów zbierania zużytego sprzętu, w tym punktów sprzedaży sprzętu.
I drugie pytanie: Czy zapis z Rozdziału 6, Art. 42, pkt. 2 oznacza, że mogę bez opłaty przekazywać odpady do zakładu utylizacji czy, że to ja nie mogę pobierać opłaty od zakładu utylizacji? Zapis jest dla mnie nie jasny:
"Sprzedawca detaliczny jest obowiązany do nieodpłatnego przekazania przyjętego zużytego sprzętu, o którym mowa w ust. 1, prowadzącemu zakład przetwarzania lub sprzedawcy hurtowemu."