Czy jestem zbierającym

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Czy jestem zbierającym

Postby metmusic » Tue Mar 29, 2011 4:07 pm

Witam,

Prowadzę serwis elektroniczny (RTV) oraz komis czyli sprzedaż używanego sprzętu RTV. Czy w związku z tym na mocy ustawy jestem z "bloku" zbierającym?

USTAWA z dnia 29 lipca 2005 r. o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym
http://lex.pl/serwis/du/2005/1495.htm

Nie bardzo mogę wywnioskować z tej ustawy czy nim jestem. Na jakiej podstawie określa się zbierającego? Np .czy z mojego profilu działalności na "oko" czyli "to czym się zajmujesz pasuje na zbierającego" czy np. to wynika ściśle z numeru REGON (numerów PKD 2007), że moja działalność wskazuje na bycie zbierającym?

Pozdrawiam i liczę na pomoc bo temat jest dość "palący"
metmusic

Re: Czy jestem zbierającym?

Postby Zielony Punkt » Tue Mar 29, 2011 11:06 pm

Witam!

Zgodnie z art. 3 ust. 1 pkt. 16 Ustawy o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym za zbierającego zużyty sprzęt uważa się:
- prowadzącego punkt zbierania zużytego sprzętu, w tym punkt selektywnego zbierania odpadów komunalnych, punkt skupu złomu lub zakład przetwarzania,
- gminną jednostkę organizacyjną prowadzącą działalność w zakresie odbierania odpadów komunalnych i przedsiębiorcę posiadającego zezwolenie na prowadzenie działalności w zakresie odbierania odpadów komunalnych
- prowadzącego punkt serwisowy
- sprzedawcę detalicznego i sprzedawcę hurtowego

Tak wiec jako prowadzący serwis (i sprzedający) jesteś zbierający i podlegasz pod zapisy ustawy, polecam lekturę rozdziału 6 Ustawy o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym
Zielony Punkt

Postby metmusic » Wed Mar 30, 2011 2:13 am

Dziękuję za odpowiedź,
Analizowałem już to i nie bardzo wiedziałem na jakiej zasadzie kategoryzuje się działalności - teraz kolejne pytanie:
W związku z tym muszę być zgłoszony jako Zbierający? czy ustawy działają wstecz? chodzi głównie o termin zgłoszenia się w odpowiednim urzędzie (30 dni od podjęcia działalności gospodarczej), a mam ją od ... 15 lat, a wtedy nie było takich przepisów. Traktuje o tym Rozdział 6, Art. 39, pkt. 1:

Zbierający zużyty sprzęt jest obowiązany przekazać wójtowi, burmistrzowi albo prezydentowi miasta, na terenie którego działa, w terminie 30 dni od dnia podjęcia działalności, informację zawierającą:
1) firmę, oznaczenie siedziby i adres albo imię, nazwisko i adres zbierającego zużyty sprzęt;
2) adresy punktów zbierania zużytego sprzętu, w tym punktów sprzedaży sprzętu.

I drugie pytanie: Czy zapis z Rozdziału 6, Art. 42, pkt. 2 oznacza, że mogę bez opłaty przekazywać odpady do zakładu utylizacji czy, że to ja nie mogę pobierać opłaty od zakładu utylizacji? Zapis jest dla mnie nie jasny:

"Sprzedawca detaliczny jest obowiązany do nieodpłatnego przekazania przyjętego zużytego sprzętu, o którym mowa w ust. 1, prowadzącemu zakład przetwarzania lub sprzedawcy hurtowemu."
metmusic

Re: Czy jestem zbierającym?

Postby Zielony Punkt » Wed Mar 30, 2011 5:12 pm

Ty nie musisz składać zgłoszenia, przecież art. 39 ust. 1 Ustawy o zużytym sprzęcie wyłącza z obowiązku punkty serwisowe oraz sprzedawców detalicznych i hurtowych!! Popatrz na treść artykułu!!

Co do przekazywania do zakładu przetwarzania to rzeczywiście, zgodnie z Ustawą nie możesz pobierać opłat przy przekazywaniu sprzętu, czyli po prostu musisz robić to za darmo.
Zielony Punkt

Postby metmusic » Wed Mar 30, 2011 5:16 pm

Masz na myśli ustawę z dnia 29 lipca 2005 r. o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym (Dz. U. z dnia 20 września 2005 r.)?
Nie widzę tam takiego zapisu.

[quote="Zielony Punkt"]
Co do przekazywania do zakładu przetwarzania to rzeczywiście, zgodnie z Ustawą nie możesz pobierać opłat przy przekazywaniu sprzętu, czyli po prostu musisz robić to za darmo.[/quote]

Ja nie chcę pobierać ale czy zakład utylizacji może ode mnie pobrać opłatę?
metmusic

Postby Zielony Punkt » Wed Mar 30, 2011 5:25 pm

Nie masz aktualnego tekstu.
Od wejścia ustawy w życie pojawiła się jej nowelizacja z dnia 21 listopada 2008 r.
Zobacz ten link: http://isip.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 495&type=3
tu jest tekst ujednolicony
Zielony Punkt

Postby metmusic » Wed Mar 30, 2011 5:38 pm

Dziękuję - w tej kwestii spadł mi kamień z serca.

A dodatkowe pytanie - czy jeśli ja jestem Zbierającym na mocy ustawy to czy zakład utylizacji może pobierać ode mnie opłaty?
metmusic

Zbieranie WEEE

Postby Zielony Punkt » Thu Mar 31, 2011 12:01 am

Zakład przetwarzania ma obowiązek darmowo odbierać sprzęt wyłącznie od wprowadzających, z którymi posiada podpisaną umowę.

Nie ma przepisu precyzującego zasady finansowe odbierania zużytego sprzętu od zbierających.
W praktyce zakład przetwarzania płaci za odpady, jeżeli są dobrej jakości, czasem jednak - w przypadku małych ilości lub kosztownego transportu każe sobie płacić.

Popatrz na te oferty, masz tu wybrane ogłoszenia dotyczące skupu sprzętu:
http://www.gielda.hb.pl/odpady_elektroniczne.php
Zielony Punkt

Postby metmusic » Thu Mar 31, 2011 12:12 am

Dziękuję za odp. Już praktycznie wszystko jasne. Nie rozumiem tylko dlaczego to ja mam płacić za utylizację odpadów które ktoś przyniósł nieodpłatnie do mnie jako do sprzedawcy detalicznego, który ze względu na charakter działalności musi przyjąć te odpady... ehhh. Wychodzi na to, że ja muszę jeszcze do tego dołożyć?
metmusic

Zbieranie WEEE

Postby Zielony Punkt » Thu Mar 31, 2011 7:45 am

Na ogół zakład przetwarzania płaci za sprzęt, ale jak będziesz miał np.: 50 kg to nie będą chcieli przyjechać.
Zielony Punkt

Postby metmusic » Thu Mar 31, 2011 12:44 pm

Tu niestety mylisz się, nie dość, że nie chcą przyjechać to firmom każą sobie płacić. Od osób prywatnych przyjmują bez pobierania opłat. Sprawdzone w MPGK w Jeleniej Górze.

Mógłbym nawet sam im zawozić - to nie problem ale jak za każdy kg będą pobierać ode mnie opłaty? A do wywiezienia będę miał np. 10 kineskopów każdy po 20-40kg?
metmusic

Zbieranie WEEE

Postby Zielony Punkt » Thu Mar 31, 2011 6:19 pm

No to też dziwne..
U nas w Łodzi, zakład przetwarzania znanej Firmy płaci każdorazowo za sprzęt jeżeli mu przywieziesz, ceny są (były niedawno) od 150 do 450 złotych za tonę - najdroższe wielkogabarytowe urządzenia, najtańsze monitory.
Za odbiór sprzętu transportem zakładu przetwarzania poniżej określonej masy (chyba 2 Mg) należy płacić, ale ile to nie pamiętam.

MPGK nie jest pewnie zakładem przetwarzania, tak więc też chce coś zarobić na tym obrocie.
Zielony Punkt

Postby metmusic » Thu Apr 07, 2011 2:13 pm

Temat niestety wraca.

Zbierającym jestem na mocy Art. 3 ust 16 u.z.s.e.e. to już wiem i jest ustalone. Na mocy Art. 39 ust 1 u.z.s.e.e. jestem zwolniony z przekazania informacji zawierającej: 1) firmę, oznaczenie siedziby i adres albo imię, nazwisko i adres zbierającego zużyty sprzęt; 2) adresy punktów zbierania zużytego sprzętu, z wyłączeniem punktów sprzedaży sprzętu oraz punktów serwisowych.
To także jest dla mnie jasne.

Jednak Art. 33 ust. 5 u.o. nakazuje posiadaczowi odpadów, który jest zwolniony z obowiązku uzyskiwania zezwoleń na prowadzenie działalności
w zakresie zbierania, zgłoszenie się do rejestru prowadzonego przez starostę.

Czy to są dwie różne sprawy? Kiedy jestem posiadaczem odpadów? Wtedy gdy mam je zewidencjonowane na stanie? Czy obligatoryjnie ze względu na charakter działalności. Muszę w końcu rejestrować się czy nie?
metmusic

Postby Zielony Punkt » Thu Apr 07, 2011 7:02 pm

Jeżeli chodzi o Ustawę o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym:
- jesteś zbierającym odpady (art. 3 ust. 1 pkt. 16)
- nie składasz informacji o punktach zbierania (art. 39 ust. 1)

Jeżeli chodzi o ustawę o odpadach:
- musisz wpisać się do rejestru prowadzonego przez Starostę (art. 33 ust. 5)

Obowiązek wpisu do rejestru wynika z tego, że jako punkt serwisowy możesz zbierać odpady, dla których nie ma obowiązku posiadania zezwolenia na zbieranie.
Podstawą jest tutaj Rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 grudnia 2003 roku w sprawie rodzajów odpadów, których zbieranie lub transport nie wymagają zezwolenia na prowadzenie działalności (Dz.U. 2004 nr 16 poz. 154), a dokładniej jego ostatnia zmiana z dnia 25 stycznia 2008 roku (Dz.U. 2008 nr 23 poz. 136).
Zielony Punkt

Postby Paweł Hanys » Tue Oct 11, 2011 10:52 am

Mam pytanie dot. wpisu do rejestru starosty. Czy jeżeli prowadzony jest serwis RTV, który stara się o wpis do rejestru to powinienem podać kody odpadów czy podać grupę i rodzaj zbieranego sprzętu elektrycznego i elektronicznego?
Rozporządzeniem Ministra Gospodarki z dnia 25 stycznia 2008 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie rodzajów odpadów, których zbieranie lub transport nie wymagają zezwolenia na prowadzenie działalności (Dz.U. 2008 nr 23 poz. 136) uchylono w załączniku do rozporządzenia 2 pozycje:
„20 01 35* Zużyte urządzenia elektryczne i elektroniczne inne niż wymienione w 20 01 21 i 20 01 23 zawierające niebezpieczne składniki”
oraz
„20 01 36 Zużyte urządzenia elektryczne i elektroniczne inne niż wymienione w 20 01 21, 20 01 23 i 20 01 35”

W związku z tym co należy podać we wniosku o wpis?

Dodatkowo w rozporządzeniu Ministra Środowiska z dnia 11 grudnia 2001 r. w sprawie zakresu informacji podawanych przy rejestracji przez posiadaczy odpadów zwolnionych z obowiązku uzyskiwania zezwoleń oraz sposobu rejestracji (Dz.U. 2001 nr 152 poz. 1734) zapisano:
§ 2. Przy rejestracji posiadaczy odpadów zwolnionych z obowiązku uzyskiwania zezwoleń na prowadzenie działalności w zakresie zbierania lub transportu odpadów podaje się następujące informacje:
4) wyszczególnienie rodzajów odpadów przewidywanych do zbierania lub transportu, z podaniem ich kodu.
Rożne starostwa różnie do sprawy podchodzą.
Paweł Hanys

Next

Return to Prawo, definicje, interpretacje.