by PP » Fri Dec 10, 2010 10:52 am
Uczulam na wniosek na wytwarzanie odpadów, moja sprawa wygląda tak: pracuję jako spec. ds. ochrony środowiska w zakładzie przetwarzania ZSEiE jestem na etapie zmiany decyzji i napotkałem na problem zakwalifikowania zakładu jako instalacji, ponieważ zgodnie z prawem ochrony środowiska pozwolenie wystawia się tylko w przypadku eksploatacji instalacji. Urzędnik, z którym współpracuje, zza biurka, na podstawie wniosku nie jest wstanie określić czy mam instalację czy nie, ja oparłem się na zapisie, że instalacją może być budowla nie będąca urządzeniem technicznym, której eksploatacja może powodować emisję. Dla Urzędu Marszałkowskiego zakład przetwarzania zseie, który de facto wytwarza odpady, nie jest instalacją. Za zmianą decyzji na wytwarzanie odpadów sugerowałem się także opinią wioś-iu, który na kontroli powiedział, że wszystkie okoliczne zakłady przetwarzania w Wielkopolsce mają decyzję na wytwarzanie, i że powinniśmy zmienić, tym bardziej, że zamierzamy wprowadzić procesy unieszkodliwiania D16. Pracuję pół roku i nadmieniam, że aktualna decyzja to decyzja zatwierdzająca program gosp. odpadami niebezp.