zakład przetwarzania ZSEE

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

zakład przetwarzania ZSEE

Postby bubl » Thu Dec 09, 2010 1:29 pm

Witam!!

jakie decyzje należy posiadać jeżeli chce sie prowadzić punk przetwarzania ZSEE (zbieranie, odzysk,transport, i wytwarzanie? bo przecież rozbierając te sprzęty powstają odpady czy to pod odzysk?) a może jedną decyzje na wytwarzanie odpadów z uwzględnieniem zbierania, odzysku, transportu?

Zielony pomóż ty pewnie bedziesz wiedział jak to ugryźć :lol:
bubl

Postby jolalegia » Thu Dec 09, 2010 5:46 pm

Wniosek o wydanie pozwolenia na wytwarzanie odpadów z uwzględnieniem ich odzysku musi zawierać elementy określone w art. 18 ust. 1, art. 27 ust. 1 Ustawy o odpadach oraz art. 184 ust. 2 Prawa Ochrony Środowiska.

Jeżeli chodzi o miejsce, w którym prowadzi się demontaż, przetwarzanie i magazynowanie odpadów powstałych na skutek gospodarowania zużytym sprzętem elektrycznym i elektronicznym to musi ono spełniać wymagania określone w art. 45 i 46 Ustawy o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym. Jest to między innymi konieczność zapewnienia nieprzepuszczalnego podłoża, pełnego zadaszenia, odpływu ewentualnych wycieków do zbiornika bezodpływowego oraz odpowiednich pojemników.
jolalegia

Re: Zakład przetwarzania ZSEE

Postby Zielony Punkt » Thu Dec 09, 2010 8:24 pm

No i zostałem uprzedzony :lol:
Pisaliśmy o tym w: http://odpady.net.pl/forum/viewtopic.ph ... ight=#6655

Generalnie, tak jak zostało wspomniane do zbierania, transportu i demontażu (przetwarzania) zużytego sprzętu niezbędna jest decyzja o środowiskowych uwarunkowaniach wydana na podstawie raportu o oddziaływaniu przedsięwzięcia na środowisko, a po jej uzyskaniu pozwolenie na wytwarzanie odpadów z uwzględnieniem zbierania, transportu i odzysku odpadów.

Tak jak piszesz należy uwzględnić wytwarzane odpady (stąd pozwolenie na wytwarzanie) bo z zużytego sprzętu wyodrębnisz metale, tworzywa sztuczne, szkło itp traktowane cały czas jako odpady.
Pozdrawiam!
Zielony Punkt

Postby PP » Fri Dec 10, 2010 10:52 am

Uczulam na wniosek na wytwarzanie odpadów, moja sprawa wygląda tak: pracuję jako spec. ds. ochrony środowiska w zakładzie przetwarzania ZSEiE jestem na etapie zmiany decyzji i napotkałem na problem zakwalifikowania zakładu jako instalacji, ponieważ zgodnie z prawem ochrony środowiska pozwolenie wystawia się tylko w przypadku eksploatacji instalacji. Urzędnik, z którym współpracuje, zza biurka, na podstawie wniosku nie jest wstanie określić czy mam instalację czy nie, ja oparłem się na zapisie, że instalacją może być budowla nie będąca urządzeniem technicznym, której eksploatacja może powodować emisję. Dla Urzędu Marszałkowskiego zakład przetwarzania zseie, który de facto wytwarza odpady, nie jest instalacją. Za zmianą decyzji na wytwarzanie odpadów sugerowałem się także opinią wioś-iu, który na kontroli powiedział, że wszystkie okoliczne zakłady przetwarzania w Wielkopolsce mają decyzję na wytwarzanie, i że powinniśmy zmienić, tym bardziej, że zamierzamy wprowadzić procesy unieszkodliwiania D16. Pracuję pół roku i nadmieniam, że aktualna decyzja to decyzja zatwierdzająca program gosp. odpadami niebezp.
PP

Re: zakład przetwarzania ZSEiE

Postby Zielony Punkt » Fri Dec 10, 2010 11:12 am

Dla mnie zakład przetwarzania zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego bezwzględnie jest instalacją jako "zespół stacjonarnych urządzeń technicznych powiązanych technologicznie, do których tytułem prawnym dysponuje ten sam podmiot i położonych na terenie jednego zakładu".

Miałem przyjemność wykonywać dokumentację dla dwóch zakładów przetwarzania i w obu przypadkach wydana zastała decyzja środowiskowa na podstawie raportu oraz pozwolenie na wytwarzanie odpadów z uwzględnieniem działalności w zakresie transportu, zbierania i odzysku odpadów.
Absolutnie żaden urzędnik nie podważał istoty zakładu jaku instalacji zgodnie z definicją POŚ.

Nie spotkałem się również z unieszkodliwianiem D16 w zakładzie przetwarzania, zawsze był to odzysk R15, no bo jak rozumiem dotyczy to demontażu? I skąd w ogóle ten pomysł z unieszkodliwianiem?
Zielony Punkt

Postby PP » Fri Dec 10, 2010 11:29 am

Pani zakwestionowała naszą instalację jako zespół stacjonarnych urządzeń technicznych, tak jak podałem w pierwszej wersji wniosku. Cytuję: co urząd to inna interpretacja, i "wniosek może trafić na inne biurko, do innego urzędnika w tym samym urzędzie i on może inaczej zinterpretować."
Jako unieszkodliwianie potraktowałem odsysanie czynnika chłodzącego z chłodziarek, który mamy zamiar robić oraz przetwarzanie kineskopów.
PP

Postby Zielony Punkt » Fri Dec 10, 2010 4:25 pm

Każdy Urzędnik ma swoją interpretację i to jest kłopotliwe :D
Ja w swoich opracowaniach traktowałem wymienione przez Ciebie działania jako odzysk R15, ale to też jest pewnie kwesta spojrzenia na sprawę.
Zielony Punkt

Postby PP » Mon Dec 13, 2010 10:36 am

kwalifikując odsysanie czynnika chłodzącego i odsysanie luminoforu z kineskopów jako D16 kierowałem się w pierwszej kolejności opinią ministerstwa środowiska
PP

Postby Zielony Punkt » Mon Dec 13, 2010 3:33 pm

Ja bym się upierał, że jest to odzysk :lol:
Ale tak jak jest wiele interpretacji urzędników, tak samo wiele jest sposobów opracowywania wniosków.
Ważne żeby decyzja była wygodna dla zakładu.
Pozdrawiam!
Zielony Punkt

Postby bubl » Thu Dec 16, 2010 12:08 pm

dzieki bardzo za wyczerpujące odpowiedzi!!!

świetna sprawa takie forum można naprawdę dużo się dowiedzieć i wymienić spostrzeżeniami!! ja od niedawna zajmuję się odpadami ale zaczyna mi się podobać i może w przyszłości pomyśle o jakiejś małej firmie 8)

a co do urzędników sam kiedyś pracowałem w starostwie i powiem wam że interpretacja niektórych przepisów przez ludzi zza biurka czasami nijak się ma do rzeczywistości ale w wiekszości przypadków można dojść do porozumienia!! a co do zakładu ZSEE też jestem przy tym, że to instalacja!!!! juz nawet przygotowałem wszystkie wnioski podzwoniłem po urzędach i u mnie tj. w kuj-pom nikt sie nie sprzeciwia

pozdrawiam bubl
bubl

Postby Zielony Punkt » Thu Dec 16, 2010 12:47 pm

Zgadzam się z bubl zarówno co do forum jak i Urzędników :)

Na ogół można porozumieć się z Urzędnikami, ale niestety część z Nich nie ma praktycznego pojęcia o odpadach, instalacjach i innych sprawach technicznych.

Co do zakładu przetwarzania to bardzo dziwne, że ktoś nie chce zakwalifikować go jako instalację. Dla mnie to sprawa oczywista.
Pozdrawiam!
Zielony Punkt

Return to Prawo, definicje, interpretacje.