Skup makulatury - początki

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Skup makulatury - początki

Postby slownow » Thu Nov 27, 2014 4:49 pm

Witam,

Prowadzę działalność gospodarczą od kilku lat. Mój ojciec jest od jakiegoś czasu bezrobotny. Chcemy wystąpić do Urzędu pracy o pieniądze na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Naszym pomysłem jest skup makulatury. Dlaczego?
Mamy dostęp do dużej ilości tego surowca. Szkoły, urzędy, przedsiębiorstwa. Ze względu na współpracę z tymi instytucjami na innych płaszczyznach mam zapewnienie, że po spełnieniu wymagań formalnych to my będziemy mogli odbierać/skupować makulaturę.
Mamy miejsce gdzie ojciec mógłby taką działalność prowadzić
Poza odbiorem surowca od instytucji chcemy prowadzić stacjonarny skup makulatury, być może połączony ze skupem innych materiałów.

W związku z powyższym chwiałbym się dowiedzieć jakie pozwolenia, certyfikaty idt, itp są potrzebne aby prowadzić taką działalność. Jakie warunki trzeba spełniać aby wystawiać kartę odbioru odpadu/fakturę. Mój pomysł jest banalnie prosty, kupować tanio a sprzedawać drożej.(nawet innym punktom skupu) Transport nie jest problemem ponieważ wynika z działalności, która aktualnie prowadzę.
Ten pomysł dopiero rodzi się w mojej głowie. W związku z tym proszę o wyrozumiałość. Przeszukiwałem to forum ale natłok informacji sprawia, że nie do końca rozumiem o co chodzi.
Proszę o jakiekolwiek wskazówki, porady, nr ustaw , rozporządzenia .
Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
slownow

Postby Hanna Marliere » Thu Dec 11, 2014 2:18 pm

Warunki prowadzenia zbierania odpadów określone są w ustawie o odpadach.
Punkt zbiórki makulatury podlega pod pojęcie zbierania odpadów, zatem należy złożyć odpowiedni wniosek o wydanie zezwolenia w tym zakresie.
Hanna Marliere

Postby kamilos747 » Fri Dec 12, 2014 8:04 am

Jeżeli zamierza Pan prowadzić również transport odpadów należy, oprócz pozwolenia na zbieranie odpadów, wystąpić do właściwego organu (zapewne Starosty) o pozwolenie na transport odpadów makulatury. Oczywiście należy też zarejestrować działalność gospodarczą.
kamilos747

Postby biała25 » Fri Dec 12, 2014 1:20 pm

Pozwolenie jest niezbędne !
biała25

Postby szyman » Fri Dec 12, 2014 3:25 pm

Dokładnie! :) najlepiej mieć pewność!
szyman

Return to Prawo, definicje, interpretacje.