przekazanie odpadów innych niż ZSEiE

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

przekazanie odpadów innych niż ZSEiE

Postby karola19771 » Tue Aug 27, 2013 9:47 am

witam, jestem "młodą" firmą zajmującą się zbieraniem oraz transportem ZSEiE oraz innego rodzaju odpadów. Bardzo proszę o odpowiedź na pytania: 1. Zbierając ZSEiE jestem zobowiązana przekazać go do zakładu przetwarzania (nie mogę przekazać innemu zbierającemu). A jak wygląda sytuacja z innymi odpadami (np. zmieszane paliwo, przepracowany olej, makulatura, itd.) - czy mogę te odpady przekazać innemu zbierającemu?
2. czy do każdej f-ry musi być wystawiona KPO i czy do każdej KPO musi być f-ra? Czy te dokumenty muszą być ze sobą jakoś powiązane, czy są zupełnie niezależnymi od siebie dokumentami?
bardzo prosze o odpowiedź.
karola19771

Postby Gizmo » Tue Aug 27, 2013 2:18 pm

Zgodnie z Ustawą o ZSEE, zbierający zużyty sprzęt elektryczny i elektroniczny nie może przekazać kolejnemu zbierającemu odpadów zużytego sprzętu. Zbierający przekazuje go do zakładu przetwarzania zarejestrowanego w GIOŚ. Ma to związek z raportowaniem, ponieważ jeśli przyjmiesz 1 MG sprzętu jako zbierający i przekażesz innemu zbierającemu na raporcie do GIOŚ zaraportujesz zebraną masę 1 Mg, oraz kolejny zbierajacy któremu przekazałaś, zaraportuje że zebrał 1 Mg. Czyli spowoduje to tworzenie wirtualnej masy zebranych odpadów.
Jeśli chodzi o inne odpady, nie znam przynajmniej ja takiego wymogu, czyli można go przekazać do innej firmy zajmującej się zbieraniem odpadów.
Natomiast KPO nie musi iść w parze z Fv. Załóżmy hipotetycznie że odpad jest przekazywany nieodpłatnie, lub inną sytuację że przekazujesz kilka razy w miesiącu odpad innemu posiadaczowi wystawiając za każdym razem KPO, natomiast faktura będzie wystawiona za cały miesiąc.
Gizmo

Postby karola19771 » Tue Aug 27, 2013 3:00 pm

bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Poproszę jeszcze o pomoc w jednej sprawie... Co z papierami, tekturami itp. (czyli makulaturą), jaka uzbiera mi się w biurze, czy w magazynie; Czy mogę wystawić f-rę i sprzedać makulaturę jakiejkolwiek firmie? Czy muszę wystawić KPO?
karola19771

Postby kamilos747 » Tue Sep 03, 2013 7:32 am

Witam,
wiele firm sprzedaje makulaturę powstałą poprzez prowadzenie działalności (np. supermarkety, firmy budowlane). Sądzę, że odbierający odpady makulatury nie będzie miał zastrzeżeń, co do tego żeby wystawić KPO. Na rynku jest dosyć firm bijących się o surowce wtórne i każda chce się przypodobać potencjalnym dostawcom m.in. tym, że wystawiają KPO.
kamilos747

Return to Odzysk i recykling.