Proszę o pomoc w wyjaśnieniu następującego problemu:
Wg ustawy o utrzymaniu czystości w gminach i WPGO zmieszane odpady komunalne muszą trafić do RIPOK w celu przetwarzania - rozumiem, że finalnie muszą trafić do RIPOK, bo jednocześnie ustawa o odpadach mówi o miejscach magazynowania odpadów, w których odpady są czasowo magazynowane.
Po pelnym wprowadzeniu w życie ustawy o utrzymaniu czystości w gminach powstaną tzw. punkty przepakowywania odpadów, w których beą zbierane odpady komunalne z terenu działania firmy odbierającej odpady przed wysyłką do RIPOK - te punkty będą miejscem czasowego magazynowania odpadów zgodnie z ustawą o odpadach.
Odpowiedzialność za te odpady będzie miala firma, ktora bedzie właścicielem tego punktu przepakowywania, lub bedzie miala do tego tytuł prawny - najprawdopdobniej będzie to firma, która odbiera odpady z danego terenu.
Ustawa o odpadach mówi także o przekazania odpowiedzialności za odpady innemu podmiotowi posiadającemu odpowiednie zezwolenia.
W związku z tym moje pytanie:
czy jest możliwe przekazanie do takiego punktu przepakowania odpadow komunalnych z innego żródła niż pochodzącego z odbioru odpadow przez firmę mającą tytul prawny do punktu przepakowania?
Inaczej - czy taka firma może przyjąć na ten punkt przepakowania odpady od innej firmy zbierającej odpady z innego terenu (ale w ramach tego samego regionu oczywiście...)?
Byłoby to wygodne dla firm, ktore nie mają swojego punktu przepakowywania odpadów, a odległość od RIPOK jest duża i generowałaby dodatkowe koszty - firma przekazując np. odpłatnie odpady do punktu przekazywałaby odpowiedzialność za te odpady właścicielowi punktu przepakowywania, a ten dalej prowadziłby gospodarkę nimi (przekazanie do RIPOK...)
Teoretycznie wydaję mi się to możliwe, ale prosiłbym o opinię fachowców, bo ja na razie doświadczenie w tym temacie mam nie za duże