korekta sprawozdania o odpadach za 2011r

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

korekta sprawozdania o odpadach za 2011r

Postby maciek88 » Thu Sep 20, 2012 3:14 pm

Witam,

Wystąpił błąd w sprawozdaniu o odpadach za 2011rok. Nie zgadza mi się masa jednego odpadu. Przez pomyłkę podano o jedno zero za dużo. Co w związku z tym? Pisać jakieś sprostowanie? Są jakieś formularze do tego? Jest to karalne? Nie są to kosmiczne ilości oczywiście.

Będę wdzięczny za jakieś informacje...

Pozdrawiam
maciek88

Re: korekta sprawozdania o odpadach za 2011r

Postby Camillo » Thu Sep 20, 2012 6:00 pm

Jeśli z urzędu nie przyszło do tej pory pismo o wykonanie korekty zbiorczego zestawienia danych, to zapewne już nie przyjdzie, no chyba że kiedyś przypadkiem przy jakiejś kontroli. A jeśli jest to nieznaczna ilość tzn. nie przekroczone są ilości wytworzonych odpadów z pozwolenia, czy też ze złożonej informacji, to nie ma co się obawiać. W przypadku komplikacji poprostu zdarzył się błąd, wtedy dokonujesz korekty. Masz na to minimum 14 dni od dostarczenia pisma z urzędu marszałkowskiego. Ewentualnie jeśli chcesz być tak bardzo skrupulatny to możesz złożyć ponownie zbiorcze zestawienie danych, z wyjaśnieniem że wkradł się drobny błąd.
Camillo

Postby fuzel » Wed Dec 12, 2012 10:38 am

Lub ( jesli kogoś ten temat jeszcze interesuje) zwyczajnie zadzwonić do urzędu i uzgodnić taką poprawkę telefonicznie. Następnie wpisać poprawkę na swoim egzemplarzu zbiorczego zestawienia, a urzednik wpisze na egzemplarzu złożonym do urzędu.
fuzel

Postby Camillo » Sat Jan 19, 2013 8:51 pm

Fuzel takie coś nie przejdzie, urzędnik nie może za Ciebie dopisywać, jedyne wyjście to korekta lub nowe poprawione sprawozdanie.
Camillo

poprawki zbiroczego sprawozdania

Postby fuzel » Sun Jan 20, 2013 3:35 pm

Przechodzi. Teoretycznie nie mamy prawa stosować takich rozwiązań. ALe ja coś takiego zrobiłem już 3 x i ostatnio po kompleksowej kontroli WIOŚ-u urzędnicy uznali, że to jest OK. A czepiali się naprawdę drobiazgów.
fuzel

Postby aneczka1908 » Tue Jan 22, 2013 9:46 pm

Najlepsza jest korekta zbiorczego zestawienia. Jeżeli sie takową prześle to nie ma żadnej kary.

Należy ponownie przesłać druk sprawozdania z poprawnymi damymi i w nagłówku wpisać "korekta"
aneczka1908

Postby maciek88 » Tue Feb 19, 2013 12:08 pm

Już złożyłem korektę zbiorczego zestawienia. Po tygodni zadzwonili zdziwieni, że teraz dopiero ją składamy, ale nie było żadnych konsekwencji.
maciek88

Return to Prawo, definicje, interpretacje.