Problem z PGO

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Problem z PGO

Postby stasgor » Mon Sep 10, 2012 9:04 am

Dzień dobry.

Proszę Was o poradę.

Pracuję od niedawana w firmie budowlanej, która działa już od kilku lat na obszarze mniej więcej 1/3 Polski. Moim zadaniem jest dbać o sprawy biurowe i środowiskowe. Wykryłem, że nasza firma nie posiada Programu Gospodarki Odpadami (PGO), pomimo ustawowego obowiązku. Ponadto dotychczas praktycznie nie prowadziło się w tej firmie ewidencji odpadów, a co za tym idzie, nie sporządzało się Zbiorczego Zestawienia Danych o odpadach za poprzedni rok.
Nie wiem, czy szef był świadom tych obowiązków i konsekwencji (finansowych) ich nie przestrzegania. Wiem, że inne osoby pracujące w biurze nie wiedziały o tych obowiązkach i podejrzewam, że szef również nie miał tej wiedzy.

Chcemy tą sprawę uregulować i do mnie to będzie należeć, ale przyznam szczerze, nie wiem jaką przyjąć taktykę.

Jak się ujawnić urzędowi wojewódzkiemu w tej sprawie?
Czy jest możliwość złożenia PGO w tym momencie bez ponoszenia kary?
Kiedy to najlepiej zrobić?
PGO musimy złożyć, bo i tak do 15 marca 2013 r. trzeba będzie sporządzić Zestawienie o Odp, ale czy robić to teraz czy dopiero po nowym roku?

Jak wyglądają kontrole firm budowlanych w sprawie odpadów?
Czy są w ogóle takie kontrole prowadzone?

I jeszcze jedno. Wiem, że projekt nowej Ustawy o odpadach usuwa konieczność wykonywania PGO, czy lepiej jest w związku z tym się nie ujawniać i czekać na wejście nowej ustawy?

Proszę Was o poradę, sprawa jest jak widzicie trochę skomplikowana, może dokuczyć sporymi karami finansowymi, a nasza firma nie należy do potentatów. Zatrudnia około 30 osób na stałe i kary (po kilkanaście tys złotych) raczej na pewno byłyby odczuwalne mocno na budżecie firmy.

Pozdrawiam i czekam pilnie na odpowiedź.
Stach
stasgor

Postby maciek88 » Wed Sep 12, 2012 8:57 am

Podepnę się, bo również jestem zainteresowany tym tematem. Może ktoś ma wiedzę na ten temat?
maciek88

Return to Prawo, definicje, interpretacje.