Definicja pojazdów w projekcie rozporządzenia

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Definicja pojazdów w projekcie rozporządzenia

Postby Dziuniek » Mon Jul 23, 2012 1:19 pm

Witam !

W projekcie rozporządzenia Ministra Środowiska w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie odbierania odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości jest mowa o wymaganiach dla przedsiębiorców czyli minimum dwa pojazdy przystosowane do odbierania zmieszanych odpadów komunalnych oraz co najmniej dwa pojazdy przystosowane do odbierania selektywnie zebranych odpadów komunalnych, a także co najmniej jeden pojazd do odbierania odpadów bez funkcji kompaktującej.

Czy pojazdami do zbierania odpadów selektywnie zebranych mogą być ciągniki rolnicze.
Z definicji ciągnik rolniczy to też pojazd.

Proszę o odpowiedzi.
Dziuniek

Re: Definicja pojazdów w projekcie rozporządzenia

Postby Camillo » Mon Jul 23, 2012 3:18 pm

Ciągnik rolniczy to pojazd ale raczej nie przystosowany do zbierania poszczególnych frakcji odpadów.
Camillo

Postby Dziuniek » Mon Jul 23, 2012 6:47 pm

A jeśli mamy ciągniki rolnicze z przyczepami do przewożenia kontenerów o pojemnościach od 4 do 12 m3 ?
Czy wtedy możemy ich używać, np. do odbioru odpadów selektywnie zebranych ?
Dziuniek

Postby Camillo » Thu Jul 26, 2012 2:12 pm

W tym przypadku co prawda przewozisz pojemniki z odpadami selektywnie zebranymi, z których raczej nie wydziela się odór czy odciek, ale jak już wspomniałem ciągnik rolniczy to pojazd nie przystosowany do zbierania poszczególnych frakcji odpadów.
Bliższych informacji powinieneś uzyskać w urzędzie gminy, z którym masz podpisaną umowę, jak to jakaś "wioska" tzn. mała gmina czy wieś myślę, że nikt nie będzie z tego robił żadnych problemów, aczkolwiek chyba w żadnym mieście w Polsce aktualnie nikt nie odbiera selektywnie zebranych odpadów komunalnych ciągnikiem, przynajmniej ja o tym jeszcze nie słyszałem.
Na pewno muszą być specjalne pojazdy przystosowane do odbierania zmieszanych odpadów komunalnych, czy odpadów biodegradowalnych ze względu na specyficzny charakter tych odpadów.
Camillo

Return to Prawo, definicje, interpretacje.