by Zielony Punkt » Wed Oct 12, 2011 7:06 pm
Sorry, że się nie włączyłem, ale było tyle ruchu na forum, że chyba temat ze strony głównej został wyparty przez nowe sprawy.
Generalnie to jest tak, że jak na danym terenie jest plan zagospodarowania przestrzennego to do działalności w zakresie zbierania i odzysku odpadów wystarczy wyłącznie wniosek.
W takim przypadku Starostwo występuje do gminy wyłącznie o opinię.
Jeżeli nie ma planu przestrzennego to wiele Starostw oraz Urzędów Miasta przed wydaniem zezwolenia wymaga uzyskania decyzji środowiskowej ponieważ zarówno zbieranie odpadów jak i ich odzysk należą do "przedsięwzięć mogących potencjalnie znacząco oddziaływać na środowisko" wg. Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 9 listopada 2010 r. w sprawie przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko, a takie wymagają decyzji środowiskowej zgodnie z art. 71 Ustawy z dnia 3 października 2008 r. o udostępnianiu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o ocenach oddziaływania na środowisko.
U mnie w Łodzi zbieranie i odzysk odpadów wymaga decyzji środowiskowej wydanej na podstawie karty informacyjnej i pozytywnej opinii RDOŚ i Sanepidu.
W innym przypadku nie ma nawet mowy o tym żeby Urząd Miasta wydał zezwolenie.
Oczywiście jest to kłopotliwe dla inwestora bo wiąże się z większymi kosztami i znacznie dłuższym czasem oczekiwania na decyzję.
W Łodzi choćby nie wiem jak dobre byłoby opracowanie to na wydanie decyzji środowiskowej, a potem zezwolenia np. na zbieranie czekasz minimum 3 miesiące!!
Do tego często dochodzi wymagana analiza akustyczna przedsięwzięcia, która na prawdę sporo kosztuje i pismo określające standardy akustyczne, na które trzeba czekać.
Robiłem już w Łodzi kilkanaście zezwoleń na zbieranie i czasem na prawdę ręce opadają.
Jeżeli prowadzisz demontaż ręczny, bez użycia maszyn to jest to odzysk metodą R15.