sprzedaż- "odsiew"

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

sprzedaż- "odsiew"

Postby monika11805 » Thu Sep 29, 2011 3:34 pm

Witam

czy jeżeli sprzedamy odpad "odsiew" firmie, która nie posiada gospodarki odpadami, a ona wykorzysta to na własne potrzeby (nie sprzeda dalej), mamy jakąś odpowiedzialność?

dziękuję
pozdrawiam
Monika
monika11805

Postby Zielony Punkt » Thu Sep 29, 2011 7:32 pm

Odsiew jest odpadem powstałym podczas kruszenia gruzu i dlatego powinien być przekazany dalej zgodnie z przepisami.
Jeżeli przekazujesz jakikolwiek odpad innej firmie to musi być ona uprawniona do jego zagospodarowania.
Jeżeli nie jest uprawniona, a mimo to jej przekażesz to grozi Ci kara pieniężna.
Zielony Punkt

Postby monika11805 » Fri Sep 30, 2011 11:15 am

Witam

zatem , jeżeli sprzedaliśmy "odsiew" firmie, która nie posiada decyzji na gospodarowanie odpadami to czekamy na karę, ponieważ nic już nie możemy zrobić? W jakiej wysokości jest kara?
:(

pozdrawiam
Monika
monika11805

Postby Zielony Punkt » Fri Sep 30, 2011 2:30 pm

Zgodnie z art. 79b ust. 2 pkt. 2 Ustawy o odpadach posiadacz odpadów, który przekazuje odpady podmiotom, które nie uzyskały wymaganych zezwoleń podlega karze pieniężnej w wysokości 10 000 zł.
Zielony Punkt

Postby fuzel » Wed Oct 26, 2011 9:01 am

Powiem szczerze, że przepisy odnośnie odpadów są całkiem pokręcone. Może ktoś z tym zrobi kiedys porządek, ale KTO i KIEDY. Chyba nie dożyję.
Czytsy wymyty kamień polny wystepuje u mnie w firmie jako odpad. I osoba fizyczna może go legalnie ode mnie kupić i przewieźć do siebie w jakikolwiek sposób. A co z tym w domu zrobi nikt nie sprawdzi i nie sprawdza ( bo tez co takiego strasznego można z tym odpadem zrobić? ). Z kolei jeśli odbiera je firma , choćby tylko i wyłącznie transportująca do osoby fizycznej ten odpad - musi miec juz zezwolenie na transport. Oczywiście moja firma [posaida zezwolenie na wytwarzanie tegoż "odpadu". CZy to jest sensowne?
fuzel

Postby fuzel » Wed Oct 26, 2011 9:11 am

A odsiew kamienia będący również kamieniem tyle że drobniejszym znajoma firma nie traktuje jako odapdu. U nich kamień jest surowcem i chociaż odsiew jest u nich zbędny, pozbywaja się go nie jako odpad, a jako kamień nienormatyny ( nienormowany ), czyli normalny towar handlowy jak każdy inny. I WIOŚ, Starostwo nie mają uwag co do tego. I to pokazuje jak niespójne sa przepisy, a o interpretacji zależnie od urzędu i województwa to nie wspomnę.
Ostatnio pewna firma będąca wkrótce u mnie transportującym odpad do odbiorcy odapdów typu gruz, kamień skierowała się do starostwa ( na moje życzenie ) i tam usłyszeli ludzie, że na takie odpady nie potrzebne są im zadne zezwolenia.
Bardzo ciekawe. Może jakiś przypadkowy urzędnik ?
fuzel

Postby Zielony Punkt » Wed Oct 26, 2011 5:28 pm

Masz rację, przepisy w tym zakresie są nieźle pokręcone.
Podobnie jest np.: z paletami - można je przekazać osobom fizycznym, które nie muszą się okazywać żadnym uzgodnieniem i nie trzeba wypełniać karty przekazania odpadów, ale jeżeli te same palety chce się oddać do przedsiębiorstwa to trzeba żądać od nich zezwolenia i prowadzić pełną ewidencję.
Zielony Punkt

Return to Prawo, definicje, interpretacje.