KARA ZA DZIAŁALNOŚCI BEZ INFORMACJI O WYTWARZANYCH ODPADACH

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

KARA ZA DZIAŁALNOŚCI BEZ INFORMACJI O WYTWARZANYCH ODPADACH

Postby MYCHA1-M2 » Mon Jun 13, 2011 11:18 am

Witam mam problem ponieważ otrzymałem karę pieniężną w wysokości 5 000 zł za prowadzenie działalności gospodarczej bez wymaganego złożenia informcji o wytwarzanych odpadach oraz o sposobach gospodarowania wytworzonymi odpadami.Chcę podkreslić że ta informacje jest już złożona ale jak była kontrola niestety tego nie było ponieważ nie wiedziałem że coś takiego wogóle jest jak zakładałem firme nikt mnie o tym nie poinformował,i związku z tym mam pytanie czy jest mozliwość zmniejszenia tej kary lub szansa na to że wycofaja mi tą karę jesli tak to co mam teraz zrobć.Prowadzę działalność dopiero rok i to jest dla mnie kwota bardzo duza gdyz firma nie przynosi mi jeszcze dużych dochodów.PROSZĘ O RADY CO DALEJ ROBIĆ?
MYCHA1-M2

Postby Zielony Punkt » Tue Jun 14, 2011 9:05 pm

Witam!

Niestety kary pieniężne wynikające z art. 79b Ustawy o odpadach mają charakter przepisów obligatoryjnych i nie ma żadnej podstawy prawnej żeby je umorzyć.

Ale oczywiście odwołanie do GIOŚ zawsze jest warto napisać, chociaż nie ma co się nastawiać na powodzenie tej metody.
Sam nieskutecznie odwoływałem się od nałożonej kary 10 000 złotych za zbieranie bez zezwolenia dla jednego z moich Klientów.
Zielony Punkt

Return to Prawo, definicje, interpretacje.