Czy muszę robić sprawozdanie o wytworzonych odpadach

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Czy muszę robić sprawozdanie o wytworzonych odpadach

Postby metmusic » Wed Mar 30, 2011 2:25 am

Witam,

Jedna kwestia prawdopodobnie wyjaśniła się (czy jestem Zbierającym) teraz druga:

Czy muszę robić sprawozdanie o wytworzonych odpadach:
Prowadzę serwis elektroniczny (RTV) oraz komis czyli sprzedaż używanego sprzętu RTV. Nigdy nie utylizowałem odpadów w zakładzie do tego przeznaczonym z potwierdzeniem poprzez jakiekolwiek kwity, formularze, etc. Nie przyjmowałem nigdy odpadów od moich klientów - wszystko co posiadam mam zinwentaryzowane i jest na stanie. Czy w związku z tym z uwagi na charakter działalności i tak podlegam pod coroczne sprawozdanie jeśli ilość odpadów u mnie jest zerowa?
metmusic

Re: Czy muszę robić sprawozdanie o wytworzonych odpadach

Postby Zielony Punkt » Wed Mar 30, 2011 5:17 pm

Jeżeli jeszcze nie zdarzyło Ci się przyjąć odpadu z zewnątrz to nie musisz sporządzać sprawozdania, natomiast jak już coś zbierzesz to pamiętaj o jego zrobieniu.
Sprawozdanie musisz też zrobić jeżeli w związku z działalnością wytwarzasz jakieś odpady, inne niż komunalne.
Zielony Punkt

Postby metmusic » Wed Mar 30, 2011 5:23 pm

A skąd formalnie wiadomo, że mam odpady inne niż komunalne? Z bloku bo mam działalność o takim a nie innym charakterze czy muszę mieć jakieś "dowody" na to że pojawiły się odpady?
metmusic

Postby Zielony Punkt » Wed Mar 30, 2011 11:55 pm

Jeżeli wytwarzasz tylko odpady komunalne (te wrzucane do "śmietnika") to wystarczy Ci wyłącznie umowa na ich odbiór zawarta albo bezpośrednio z odbierającym albo z wynajmującym lokal.

Inne odpady wynikają z profilu działania Firmy, skoro prowadzisz serwis sprzętu to można domniemywać, że powstają u Ciebie uszkodzone części komputerowe, zniszczone obudowy, spalony kineskop, urwany kabel itp., czyli odpady pousługowe, które należy ewidencjonować.
Zielony Punkt

Postby metmusic » Thu Mar 31, 2011 12:08 am

Dzięki - tak samo to sobie wyobrażałem jednak jest spora różnica między domniemaniem, a stanem faktycznym że takie odpady wytwarzam. Na jakiej podstawie ktoś mi udowodni, że takie odpady wytworzyłem - dużo uszkodzonych urządzeń składuję na części zamienne. Nie chodzi mi o uniknięcie zutylizowania odpadów, a raczej wyjaśnienia kwestii formalnych i ustalenia co u mnie na "półce" jest odpadem, a co jeszcze nie. I kiedy dopada mnie obowiązek wykonania sprawozdania jeśli jeszcze nie spisałem tych uszkodzonych urządzeń na straty bo mogą mi się przydać.
metmusic

Postby Zielony Punkt » Thu Mar 31, 2011 7:52 am

Ty, jako potencjalny wytwórca odpadów decydujesz o zakwalifikowaniu danego elementu jako odpadu.

Zgodnie z definicją odpady oznaczają każdą substancję lub przedmiot, których posiadacz pozbywa się, zamierza pozbyć się lub do ich pozbycia się jest obowiązany.

Jeżeli coś jest Ci potrzebne np.: zepsuty komputer to dla Ciebie nie będzie on odpadem, bo wymienisz w nim części.
Zawsze jednak coś Ci zostanie, czego już nie naprawisz i będziesz musiał wyrzucić.

Sprawozdanie wykonujesz za ten rok, w którym powstał odpad, czyli w Twoim przypadku dany element przestał być Ci potrzebny i zaklasyfikowałeś go jako odpad.
Zielony Punkt

Postby metmusic » Thu Mar 31, 2011 12:50 pm

Wszystko jasne - dziękuję za pomoc.
metmusic

Postby metmusic » Thu Apr 07, 2011 2:19 pm

Temat wraca - proszę o jasną odpowiedź - jeśli się da :)
Nie mam na stanie formalnie żadnych odpadów, nie są zewidencjonowane, nie oddawałem niczego do zakładu przetwarzania, jako zbierający nie przyjąłem od nikogo sprzętu do przekazania do zakładu przetwarzania.

W związku z tym jasno i klarownie:
Czy muszę robić sprawozdanie gdy ilość odpadów formalnie/faktycznie wyniosła 0?

P.S.
W ustawie doczytałem, że sprawozdania robi się półroczne, a nie roczne.
Za pierwszą połowę roku do 31 lipca, za drugą połowę roku do 15 marca następnego roku. Zgadza się?
metmusic

Postby Zielony Punkt » Thu Apr 07, 2011 7:09 pm

Skoro w 2011 roku nie zebrałeś z zewnątrz żadnych odpadów ani nie wytworzyłeś sam żadnych odpadów (za wyjątkiem odpadów komunalnych - wrzucanych do "śmietnika") to NIE musisz sporządzać żadnego sprawozdania.

Co do terminów to trochę pomieszałeś :)
- sprawozdanie z zakresu ewidencji odpadów robi się raz do roku w terminie do 15 marca za rok poprzedni
- sprawozdanie z zakresu korzystania ze środowiska robi się dwa razy do roku: do 31 stycznia za II półrocze roku poprzedniego i do 31 lipca za I półrocze danego roku
- sprawozdanie z zakresu należnej opłaty produktowej robi się raz do roku w terminie do 31 marca za rok poprzedni

Podsumowując: sprawozdanie z zakresu ewidencji odpadów robi się do 15 marca raz w roku tylko wtedy, gdy rzeczywiście jakieś odpady powstały lub były zebrane.
Zielony Punkt

Postby metmusic » Thu Apr 07, 2011 8:31 pm

Dzięki - wszystko jasne :)
metmusic

Postby metmusic » Thu Apr 07, 2011 8:36 pm

Terminy pomieszałem - owszem.
Zapis o datach które wspomniałem dotyczy Wprowadzających sprzęt

Żeby nie wprowadzać w błąd przytaczam go:

Art. 24 ust. 1 u.z.s.e.e.
Wprowadzający sprzęt jest obowiązany do sporządzenia i przedłożenia Głównemu Inspektorowi Ochrony Środowiska, w terminie do dnia 31 lipca za okres od 1 stycznia do 30 czerwca i do dnia 15 marca za okres od 1 lipca do 31 grudnia każdego roku, sprawozdania o ilości i masie sprzętu wprowadzonego do obrotu na terytorium kraju, z podziałem na grupy i rodzaje sprzętu, określone w załączniku nr 1 do ustawy.
metmusic

Return to Prawo, definicje, interpretacje.