"tonery"

W związku z przebudową serwisu pewne informacje z poprzedniego forum (np. nazwy użytkowników) są niedostępne. Za utrudnienia przepraszamy.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

"tonery"

Postby archiwum » Wed Oct 16, 2002 4:47 pm

<HTML>Czy ktoś w końcu wyjasnił sprawę klasyfikacji wymienianych tonerów i cartrigów.Czy zaliczać je do odpadów ,a jeśli tak to czy klasyfikują się one w grupie 08 czy 16,ale wtenczas być może byłby to odpad niebezpieczny. A może do grupy 15 jako opakowanie?</HTML>
archiwum

Re: "tonery"

Postby archiwum » Thu Oct 17, 2002 11:57 am

<HTML>nie popadajmy w paranoje kasety po tonerach czy puste cartridge z drukarek nie traktujmy jako odpady...można je sprzedać do napełniania lub oddać na Pajacyka...części te nie mają nic wspólnego z 08 03 17-18, 16 czy 15, a poza tym zgodnie z definicja odpadem jest itd.</HTML>
archiwum

Postby archiwum » Mon Oct 21, 2002 1:12 pm

<HTML>kasety do drukarek, kopiarek itp. o ile nie da się ich już zregenerować(sprzedać) zgoda jest to odpad...ale to może stwierdzic np. firma zajmujaca się regeneracją i wtedy np. kod: 19 12 04. Jeżeli jest to kaseta dobra do regeneracji nie spełnia żadnej z kategorii zał nr.1 do ustawy o odpadach więc stoje dalej na stanowisku że to nie odpad i mogę go sobie sprzedać. Poza tym jeżeli już odpad to na pewno nie niebezpieczny bo nie spełnia wymogów zał 2-4 ustawy.</HTML>
archiwum

Postby archiwum » Fri Nov 15, 2002 12:36 pm

<HTML>Czy ktoś to sprawdził?</HTML>
archiwum

Postby archiwum » Wed Jan 11, 2006 1:05 am

Witam!
Jakie trzeba spełnić wymagania: lokalowe itp. aby móc otrzymać zezwolenie na skup, regenerację i dalszą sprzedaż tonerów i kardridzy do drukarek. Byłam pytać w urzedzie miasta i dowiedzialam się że moze być problem z otrzymaniem takiego zezwolenia gdyż mój sklep ma tylko 30m2, z czego 8m2 to zaplecze. Zajmuje się sprzedazą wyłącznie materiałów eksploatacyjnych więc miejsca wg mnie jest wystarczająco duzo, aby regenerować i magazynować te materiały Tym bardziej, ze nie nastawiam sie na jakieś duże ilości, myślę że kilkadziesiąt sztuk kardridży i kiolka tonerów w miesiącu to max , a część z tego bedze jescze wykonywać dla mnie inna firma. Może ktos się orientuje w tej sprawie lub ewentualnie może mi doradzić w jakich przepisach szukać wyjaśnienia. Pozdrawiam
Agata
archiwum

Return to Archiwum wiadomości