Odpady - klamki samochodowe

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Odpady - klamki samochodowe

Postby mol » Thu Jan 13, 2011 5:40 pm

Witam,

Pracuję w branży motoryzacyjnej. Końcowym etapem produkcji jest montaż min. klamek do samochodów. Powstają odpady klamek. Zastanawiam się jak zaklasyfikować ten rodzaj odpadu. Do tej pory stosowałam kod odpadu 07 02 13 i traktowałam jako odpady technologiczne. W takiej jednak klamce bądź listwie znajduje się wiele różnych elementów poza tworzywem sztucznym typu: uszczelka gumowa, elementy metalowe i inne. Zastanawiam się jak traktować taki odpad - czy powinniśmy dokonywać demontażu części i każdy rodzaj odpadu oddawać osobno/wydaje mi się to niemożliwe i ekonomicznie nieuzasadnione/. Czy istnieje jakiś kod odpadu na odpady mieszane tego typu?

Z góry dziękuję za odpowiedź
mol

Re: Odpady - klamki samochodowe

Postby Zielony Punkt » Thu Jan 13, 2011 9:27 pm

Witam!
A ja bym się pokusił o kod 16 01 19 (tworzywa sztuczne) lub 16 01 22 (inne niewymienione elementy).
Wiem, że przyjęło się te kody traktować jako przynależne wyłącznie do odpadów z demontażu pojazdów, ale logicznie myśląc jak montuje się klamkę, czy listwę i ją się uszkodzi to ma ona taki sam charakter jak klamka zdemontowana z pojazdu wycofanego z eksploatacji.

Skoro piszesz, że oprócz tworzyw są też inne materiały to najodpowiedniejszy, moim zdaniem, będzie kod 16 01 22.

Pozdrawiam!
Zielony Punkt

Return to Kody i charakterystyki odpadów.