Klasyfikacja odpadów

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Klasyfikacja odpadów

Postby Zielony Punkt » Tue Jun 08, 2010 6:56 pm

Witam!
Mam mały problem z klasyfikacją dwóch rodzajów odpadów. Może ktoś będzie miał pomysł:

1. Jak klasyfikować odpady metali przyjmowane na skupie surowców wtórnych? Czy są to odpady z grupy 20, bo zebrane przez indywidualnych zbieraczy np. ze śmietników, czy należy je klasyfikować według wcześniejszego pochodzenia np.: aluminium z remontów (grupa 17), z pojazdów (grupa 16), czy opakowaniówka (grupa 15).

2. Jak zaklasyfikować odpad ciekły powstały na skutek destylacji odpadowych rozpuszczalników (oddzielone zanieczyszczenia)? Na pewno grupa 19, ale co dalej?

Pozdrawiam!
Zielony Punkt

Postby Re-ni » Thu Oct 21, 2010 8:15 pm

Witam,

Wątek ciekawy do dyskusji:-)

Otóż w przypadku 1) nie spotkałam się z klasyfikacją tychże pod kodem 20, rzadko w 19, zazwyczaj pod 17.., 15.., oraz 16....

Zaś zaciekawiona przypadkiem 2) nie odnalazłam szczegółów pozwalających na ostateczne rozstrzygnięcie.

Jeśli ktoś ma odrębne w tej kwestii doświadczenia niecierpliwie oczekuję.

Pozdrawiam
Re-ni

Dyskusja

Postby Zielony Punkt » Thu Oct 21, 2010 8:56 pm

Piszesz, ze nie spotkałaś się z klasyfikacją odpadów na skupach surowców pod kodami z grupy 20..
W takim razie pod jakim kodem zaklasyfikujesz przeczytane gazety zbierane ze śmietników i przynoszone na skup?

Co do drugiego pytania, to odpowiedź jest jednoznaczna, ale byłem wtedy (przed realizacją pewnej inwestycji) ciekaw co inni mają do powiedzenia.
A kod takiego odpadu to 19 02 07*.

Pozdrawiam!
Zielony Punkt

Return to Kody i charakterystyki odpadów.