Witam,
Firma w której pracuję posiada certyfikat ISO 14001. Obecnie pracuję nad opracowaniem procedur dotyczących zarządzania środowiskiem w firmie, gdyż procedury które posiadamy są już nieaktulane. Mam pytanie: czy jeżeli chodzi o gospodarkę odpadami to czy posiadacie w firmie rejestry wytwarzania odpadów, czy same karty przekazania odpadów i karty ewidencji odpadów wystarczą? Jak rozwiązujecie problem odpadów w Waszych firmach? Jeżeli w mojej firmie zastosuję same karty przekazania odpadów to wtedy nie będę mieć monitoringu nad ilością wytwarzanych odpadów, gdyż niektóre kody odpadów przekazuje się odbiorcą raz na kilka lat, a przecież w poszczególnych miesiącach powstają określone ilości. W normie istnieje zapis, iż przedsiębiorstwo powinno mierzyć, monitorować i oceniać swoje oddziaływanie na środowisko, więc zastanawiam się czy same informacje zawarte w kartach przekazania odpadów i kartach ewidencji odpadów wystarczą? Kolejna sprawa to identyfikacja powstających odpadów: czy na workach z odpadami naklejacie etykiety informujące o rodzaju i ilości danego odpadu, czy nieopisane worki z odpadami składujecie w określonych miejscach?. Czy istnieją na ten temat jakiekolwiek wymagania prawne?
Mam prośbę: jeśli możecie opiszcie jak postępujecie z odpadami w waszych firmach.
Przepraszam, że tak obszernie się rozpisałam,
Z góry dziękuję za odpowiedź,