PGO gdy juz jest PGON

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

PGO gdy juz jest PGON

Postby Lilianka26 » Tue Aug 24, 2010 11:56 am

Witam, odbywam staż w firmie budowlanej, która również posiada zakład produkcyjny. Dla zakładu mamy zatwierdzony Program Gospodarki Odpadami niebezpiecznymi, budowy prowadzimy w całej Polsce i muszę napisać Program Gospodarki Odpadami zgodnie z art. 17 ust. 1a, czy w tym programie muszę uwzględnić te odpady niebezpieczne które są juz uwzględnione w PGON? Proszę o pomoc.
Lilianka26

Re: PGO gdy juz jest PGON

Postby Zielony Punkt » Tue Aug 24, 2010 1:33 pm

Witam!
W programie gospodarki odpadami uwzględniasz wyłącznie te odpady, które powstają w wyniku prac budowlanych prowadzonych na terenie całego kraju, a nie wliczasz odpadów wytwarzanych w siedzibie firmy lub innym miejscu "stacjonarnym".
PGO dotyczy odpadów wytwarzanych podczas usług, działań, a nie procesów produkcyjnych, czy eksploatacji zakładu.

Jak będziesz miała problem z pisaniem to daj znać.
A z jakiego województwa jesteś?
Pozdrawiam!
Zielony Punkt

Postby Lilianka26 » Wed Aug 25, 2010 7:36 am

Dziękuję Ci za odpowiedź. Jestem z Krakowa. Pierwszy raz takie coś piszę i trochę improwizuję:(
Zidentyfikowałam odpady, określiłam mniej więcej ilość jaka może być wytworzona w roku, jak magazynujemy na budowie, co z nimi robimy (przekazujemy na składowisko, wykorzystujemy ponownie np gruz z rozbiórek, odbierają firmy) ale nie wiem czy to jest dobrze. Nie ma mi kto pomóc bo w tej firmie nie było wcześniej osoby zajmującej się środowiskiem więc zostałam wrzucona trochę na głęboką wodę.
Lilianka26

Re: PGO

Postby Zielony Punkt » Wed Aug 25, 2010 9:04 am

No właśnie chciałem się spytać o określenie ilości..
Bo zgodnie z art. 21b Ustawy o odpadach należy tylko określić rodzaje odpadów bez podawania ich ilości przewidzianej do wytwarzania.

Miałem przyjemność wykonać kilka programów gospodarki odpadami ale zawsze Miła Pani z Urzędu Marszałkowskiego (Łódź) życzyła sobie jednak określenie ilości odpadów.

Jak będziesz miała jakieś pytania to daj znać.
Pozdrawiam!
Zielony Punkt

Postby Lilianka26 » Wed Aug 25, 2010 9:24 am

Dziękuję Ci bardzo. To chyba zadzwonię do Urzędu i zapytam czy ma być określona ilość odpadów.
Mam prośbę... czy mogłabym Ci wysłać np na maila to co do tej pory zrobiłam i zerknąłbyś czy to wogóle o coś takiego chodzi... Proszę:)
Lilianka26

Re: PGO

Postby Zielony Punkt » Wed Aug 25, 2010 3:43 pm

Prześlij, nie ma problemu.
Wysłałem Ci na PM swój adres.
Zielony Punkt

Return to Prawo, definicje, interpretacje.