Automatyczne sortownie odpadów - prośba o pomoc

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Automatyczne sortownie odpadów - prośba o pomoc

Postby max10 » Wed Feb 10, 2010 3:14 pm

Witam kolegów , czy możecie mi polecić jakieś pozycje książkowe na temat automatycznych sortowni odpadów przejrzałem katalogi takich bibliotek jak politechnika gliwicka poznańska wrocławska i nic nie umie znaleźć może wy macie jakieś doświadczenie gdzie tego szukać .
max10

Re: Automatyczne sortownie odpadów - prośba o pomoc

Postby Zielony Punkt » Wed Feb 10, 2010 10:09 pm

Witam!

Jeżeli potrzebujesz tych informacji do jakiejś pracy naukowej, to zgłoś się oficjalnie z prośbą o pomoc do firm produkujących takie sortownie.
W Polsce taką firmą jest Roczniak Recykling System koło Zielonej Góry. być może jest jeszcze ktoś.

Książek niestety nie znam.
Ogólnie miesięcznik "Recykling" zawiera dużo artykułów na różne tematy, jeżeli w jakiejś bibliotece dotrzesz do roczników to można też tam poszukać.

Pozdrawiam!
Zielony Punkt

Postby Jarema » Thu Feb 11, 2010 3:54 pm

Witam
kolego max10 czego Ty naprawdę potrzebujesz? co ma być sortowane, albo co ma być na wyjściu. Nie spotkałem się z terminem "automatyczne sortownie", zawsze jest coś więcej. Opisz swój problem - podaj przykład to ktoś coś ci na pewno podpowie.
Jarema

Postby max10 » Thu Feb 11, 2010 6:12 pm

Chodzi mi dokładnie o technologie sortowania - na jakiej zasadzie sortują maszyny np takich firm jak titech ale nie tylko o to jakie sa najnowsze metody sortowania odpowiednich frakcji , ogólnie jakieś nowinki związane z postępem technologicznym właśnie w branży sortującej a co za tym idzie poszukuje jakieś pozycje książkowe lub czasopisma gdzie byłyby by to opisane

mogą być to książki anglojęzyczne ja znalazłem np 4 tytuły ale nigdzie nie umie ich dostać :

1.)Recycling Equipment and Technology for Municipal Solid Waste: Material Recovery Facilities - Swartzbaugh, Joseph T.

2.)Polymer Recycling Science, Technology an | John Scheirs

3.)Mixed Plastics Recycling Technology - Hegberg, Bruce A.

4.)Technology of Paper Recycling - McKinney, R. W. J.

Gdyby ktoś miał styczność z jedną z tych pozycji bardzo będę wdzięczny za pomoc oczywiście jeżeli drodzy koledzy znacie inne to będę bardzo wam wdzięczny
max10

Postby Jarema » Thu Feb 11, 2010 7:11 pm

kolego, na ostatnim POLEKO były dwie firmy oprócz titech-u z podobną ofertą. poszukaj w katalogu targowym
Jarema

Postby max10 » Thu Feb 11, 2010 7:43 pm

ale ja nie potrzebuje żadnych ofert tylko książki źródła naukowe
max10

Automatyczne sortowanie odpadów

Postby Zielony Punkt » Fri Feb 12, 2010 2:48 pm

Witam!
Spróbuj jednak w firmach popytać, tam można otrzymać nie tylko oferty, ale również wiele informacji.
Jak trafisz na kogoś uczynnego, to może Ci dostarczyć potrzebnych danych.

W starym numerze miesięcznika "Recykling" (9/2006) znalazłem artykuł dr. Przywarskiej "Wymagania jakościowe dla sortowni odpadów", jak chcesz przeczytać, to podaj mail, to wyślę ci skan. Są też tam podane źródła (6 pozycji), z których autorka korzystała.

Pozdrawiam!
Zielony Punkt

Postby max10 » Fri Feb 12, 2010 5:16 pm

O super dziękuję Ci bardzo , już pisze pw z adresem e-mail .
max10

Automatyczne sortowanie odpadów

Postby Zielony Punkt » Mon Feb 15, 2010 9:21 am

Mam nadzieję, że się przyda.
Jak masz czas to wejdź na stronę wydawnictwa ABRYS, tam chyba można wyszukiwać artykuły z miesięcznika Recykling po słowach kluczowych.

Jak coś znajdziesz interesującego, to podeślij mi jaki numer pisma i jaki artykuł to Ci znów wyślę skan. Mam większość numerów Recyklingu w pracy.

Pozdrawiam!
Zielony Punkt

Postby max10 » Mon Feb 15, 2010 4:28 pm

dziękuję ci za pomoc dziś przejrzę stronę tego wydawnictwa , chciałbym skołować te książki które podawałem wyżej ale nigdzie ich nie ma :/
max10

Postby Zielony Punkt » Tue Feb 16, 2010 12:31 pm

W ramach ciekawostki..
Znalazłem jedną z Twoich książek w księgarni internetowej.
Cena rzekłbym dla koneserów :)
Wiedziałem, że wiedza jest w cenie, ale, że aż tak :)

http://eu.wiley.com/WileyCDA/WileyTitle ... 70549.html

Pozdrawiam!
Zielony Punkt

Postby max10 » Wed Feb 17, 2010 11:20 pm

no właśnie wiem to jest lekka przesada , dostali na głowę z tą ceną , a bardzo chciałbym dorwać ta książkę
max10

Return to Odzysk i recykling.