Po pierwsze musisz odpowiednio zakwalifikować powstające odpady, tu masz katalog:
http://www.lex.com.pl/serwis/du/2001/1206.htm
Jesli jesteś producentem rolno-spozywczym to patrz na grupę 02, jeśli masz zakład gastronomiczny to patrz na 20 01 (mimo, że są to komunalne), opakowania to grupa 15 01.
Potem w zależności od kodu popatrz na to rozporzadzenie dla osób fizycznych:
http://www.lex.com.pl/serwis/du/2006/0527.htm
I już wiesz co masz robić.
Trzeba też w starostwie sformalizowac kwestie wytwarzania odpadów (złożyc informację-patrz art 24 ustawy o odpadach).
Przy wytwarzaniu sporzadzasz karty ewidencji odpadów, a jak odpad przekazujesz to kartę przekazania.
Na ich podstawie sporządzasz roczne sprawozdanie dla marszałka województwa. Jesli masz kontrolę i z kart ewidencji wyjdzie, że wytworzyłeś więcej niż te przykładowe 40 ton, o których pisałeś w poście, chociaz do starosty złożyłes informacje tylko na 40, to musisz ją złożyć jeszcze raz z odpowiednio zwiększona ilością. Dlatego namawiam, by zawyżyć ilośc, nic to nie zaszkodzi.
Czyli karty ewidencji i przekazania to jak swoisty tachograf, który w razie czego pozwoli organom kontrolnym stwierdzić ilośc odpadów które produkujesz