sklejka i MDF

W związku z przebudową serwisu pewne informacje z poprzedniego forum (np. nazwy użytkowników) są niedostępne. Za utrudnienia przepraszamy.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

sklejka i MDF

Postby archiwum » Tue Feb 22, 2005 5:20 pm

Czy odpady z obróbki mechanicznej płyt MDF i sklejki są odpadami niebezpiecznymi?
archiwum

Re: sklejka i MDF

Postby archiwum » Mon Feb 28, 2005 12:17 am

To zależy czy są zanieczyszczczone substancjami szkodliwymi wymienionymi w załączniku do ustawy o odpadach. Ale ja mam ciekawsze pytanie czy spalanie takich odpadów w piecu AZSO (obecnie używa sie nazwy AZDO- automatyczny zespół destrukcji odpadów) jest termicznym przekształcaniem odpadów, czy odzyskiem energii z odpadów, czy jedna i druga działalnością? Czy mamy do czynienia ze źrodłem energetycznym, czy ze spalarnią odpadów. Czy musimu miec pozwolenie na emisję do powietrza bez względu na moc termiczną. W tej materii panuje zasada co kraj (powiat) to obyczaj. Warto podyskutować na forum!
archiwum

Postby archiwum » Mon Feb 28, 2005 11:16 am

Oczywiście że są zanieczyszczone,zazwyczaj formaldehydem,niemniej jeżeli mają go w ilośći poniżej 0,1 % to nie jest to odpad niebezpieczny.Więc chodzi o to,czy tego formaldehydu w sklejkach i MDFie jest poniżej 0,1 %?
Co do reszty - słyszałem o pomyśle MŚ, wg którego każde spalanie odpadów byłoby termicznym przekształcaniem,każdy piec byłby traktowany jak spalarnia,każdy operator musiałby mieć świadectwo kwalafikacji...A rozdział "termiczne przekszatłcania odpadów" zostałby przemianowany na "spalanie odpadów".Byłoby to na pewno ujednolicenie postępowania w skali kraju,ale moim zdaniem bezsensowne - nie tędy droga.
archiwum

Postby archiwum » Thu Mar 03, 2005 1:20 am

oczywiście że nie spełniają, nie ma wątpliwości, ale ja ten wątek założyłem w zupełnie innej sprawie, mówimy o czymś innym, ja się pytam tylko o MDF i sklejki.
archiwum

Return to Archiwum wiadomości