Witam, wymysliłem sobie, że podejmę działalność w zakresie segregacji i belowania makulatury, od jakiegoś czasu robię rozeznanie i chyba nic z tego, stać mnie jedynie na zakup belownicy ok. 6ooo zł , wynajęcie pomieszczenia i skup pierwszej partii, powiedzmy 20 ton makulatury, ale raczej nie przebrnę
przez wymagane zezwolenia, ponieważ nie mam tytułu prawnego( umowa najmu chyba takim nie jest) do składowiska, myślę , że miejsce gdzie " złożę" te 20 ton będzie takim składowiskiem( mam nadzieję , że się mylę), pozostaje mi otworzenie małego skupu makulatury( może w tym też złomu metalowego) i tu mam pytanie - czy skup wymaga również zezwoleń, prawdopodobnie odbiór surowców byłby nie tylko od osób fizycznych ale i od " zaprzyjażnionych " firm, czyli karta odpadów? ( nie znalazłem skupu surowców wtórnych w wykazie działalności wymagającej zezwolenia) i czy możliwe jest otrzymanie zezwolenia na etapie organizacji przedsiębiorstwa. Jeszcze moje spostrzeżenia z
" badania rynku" Jest sporo firm które podstawiają kontenery i odbierają
surowce bezpośredni z miejsca skupu, usiłowałem uzyskać informację od kilku z nich, planując przedsięwzięcie , ale tu pełna blokada , jedyne info( chodzi mi o kontakt bezpośredni) jakie zdobyłem to duża firma odbierająca kontenerem makulaturę zaporoponowała mi cenę dla mieszanej 0,10 zł/kg, sami odbierają od skupu który płaci dostawcą 0,18 zł/kg i bądź tu mądry, zresztą sprzedac to chyba nie taki problem jak skupić odpowiednią ilość makulatury.
Pozdrawiam