oznakowanie magazynowego oleju

W związku z przebudową serwisu pewne informacje z poprzedniego forum (np. nazwy użytkowników) są niedostępne. Za utrudnienia przepraszamy.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

oznakowanie magazynowego oleju

Postby archiwum » Thu Sep 16, 2004 10:53 am

Szanowni Państwo, bardzo proszę o pomoc. Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie szczegółowego sposobu postępowania z olejami odpadowymi (Dz.U. nr 192, poz. 1968), pojemniki do magazynowania oleju odpadowego powinny posiadać "oznakowanie wymagane przepisami szczególnymi dotyczącymi transportu odapdów niebezpiecznych". Mnie interesuje magazynowanie olejów silnikowych z samochodów. Jak konkretnie oznakować beczki? Czy chodzi o kod UN (jaki to kod?), czy też o znaki graficzne? Bardzo proszę o pomoc, z pewnością wielu czytelników forum zainteresuje ta kwestia.
archiwum

Re: oznakowanie magazynowego oleju

Postby archiwum » Thu Oct 07, 2004 3:25 pm

Ja również byłabym wdzięczna za takie wyjaśnienie. A czy nie wystarczy opis przymocowany do ściany nad beczką? jak się Państwu wydaje? W przypadku 120 litrowej beczki trudno jest o widoczny napis, chyba że się go wyklei... ale podczas przetaczania beczki może sie zetrzeć szybko.
archiwum

Postby archiwum » Mon Oct 11, 2004 10:14 am

Ciekawy temat, który mnie również interesuje. Może Pan Marcin coś wymyśli?
archiwum

Postby archiwum » Tue Oct 12, 2004 2:36 pm

na pewno nie używamy kodu UN ponieważ oleje odpadowe np. przepracowane nie podlegaja pod ADR bo nie spełniaja kryteriow klas....i tu spodziewam sie dopiero burzy bo cały kraj w przypadku tych odpadow jeździ na ADRach błędnie.....
archiwum

Postby archiwum » Wed Oct 13, 2004 4:17 pm

Nie podlegają? W takim razie policja,ITD,IOŚ i znani mi doradcy - wszyscy się mylą. Ja się nie znam na transporcie materiałów niebezpiecznych, ale po co minister w rozporządzeniu pisał by o takim oznaczeniu? Jest jakies inne oznaczenie transportowe substancji niebezpiecznych niż ADR? Mniejsza z tym. Znalazłem już odpowiedź na moje pytanie: kod UN olejów: UN 1268.
archiwum

Postby archiwum » Fri Oct 15, 2004 1:24 pm

Po co Pan porusza temat nie wiedząc gdzie w trawie piszczy...powtarzam kod który pojawił sie powyżej jest błędny oleje przepracowane nie należą do 3 klasy ADR stąd nie mogą być UN 1268...i tak ma Pan rację wszyscy znani Panu doradcy się mylą.........
archiwum

Postby archiwum » Fri Oct 15, 2004 1:58 pm

1268 na oleje przepracowane (odpady w postaci olejów przepracowanych) - spotkałam się z tym samym oznaczeniem, pod tym kodem UN odbierane są z mojej firmy wspomniane oleje. Odbiera je duża firma i pod tym kodem UN odbiera je również rafineria. A nawet na upartego chcąc te oleje odpadowe wcisnąć do innej niż 3 klasa ADR to w klasie 9 proponuję kod UN 3082.
Zastanawia mnie postawa Pana Grzesia - idąc Pana tokiem myślenia należałoby olać stosowaną w całym kraju praktykę i oprzeć sie na tej jednej Pana interpretacji.... Obawiam sie jednak, że mimo wszystko należy sugerować się raczej doradztwem praktyków niż nowatorów...
archiwum

Postby archiwum » Tue Oct 19, 2004 4:41 pm

Z praktyki wynikika niestety fakt - że odpadowe oleje przepracowane nie podlegają pod ADR. Opinię opieram w porozumieniu specjalistów, którzy tworzyli Polski ADR. Jest również prawdą, że wszyscy, którzy do tej pory mieli i mają do czynienia z tym odpadem, jak przykładowa Pani Magda, stosują odpowiednie kody UN. Przykładowy kod UN 3082 - to nic innego jak ciekły materiały zagrażający środowiśku, to podobnie jak świetlówki czy zabrudzone czyściwo. Niestety żadne z tych odpadów, popieram zdanie Pana Grzegorza, nie spełnia kryteriów ADR. Nikt natomiast nie zabrania nam stosowania odpowiednich zabezpieczeń w obrocie i transporcie, w końcu tu chodzi głównie o nasze i środowiska bezpieczeństwo. pozdrawiam.
archiwum

Postby archiwum » Sun Nov 14, 2004 3:24 pm

Oznakowanie zgodne z wymogami transportu odpadow niebezpiecznych - Umowa ADR dopuszcza tzw wylaczenia - klasyfikujac oleje odpadowe jako UN 1268 jestesmy zwolnieni z oznakowania opakowan mniejszych niz 1000 ltr
archiwum

Return to Archiwum wiadomości