Odpadowe świetlówki jaki kod UN.... ?

W związku z przebudową serwisu pewne informacje z poprzedniego forum (np. nazwy użytkowników) są niedostępne. Za utrudnienia przepraszamy.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Odpadowe świetlówki jaki kod UN.... ?

Postby archiwum » Fri Aug 27, 2004 2:21 pm

Witam,
Mam mały problem ze świetlowkami. Pomimo wielu opinii na tena temat nie jestem pewien tego czy i pod jakim kodem UN powinny one byctransportowane.
Proszę o opinię kogoś zorientowanego.
Pozdrawiam
archiwum

Re: Odpadowe świetlówki jaki kod UN.... ?

Postby archiwum » Tue Aug 31, 2004 11:39 am

Cześć Marku ostatnio zajmowałem się tą kwestią, pracuje na terenie Bydgoszczy i poszukiwałem firm utylizujących świetlówki. Na ten odpad sa 2 rodzaje kodów w zależności czy oddaje je firma jest to kod
16 02 13. Jeśli oddaje je osoba prywatna podchodzą pod komunalkę i jest to kod 20 01 21.
Cześć i powodzenia
archiwum

Postby archiwum » Wed Sep 01, 2004 1:04 pm

nie posiadają nr UN bo nie podlegają pod ADR...a kody powyższe dotyczą klasyfikacji odpadu nie zaś nr UN...
archiwum

Postby archiwum » Wed Sep 08, 2004 2:54 pm

Panie Grzegorzu - na podstawie jakiego dokumentu stwierdza Pan, że "świetlówki nie podlegają pod ADR" ? Czy w każdych ilościach? A w takim razie jakie są wymogi dotyczące ich transportu? czy tylko te ogólne dotyczące transportu towarów niebezpiecznych?
archiwum

Postby archiwum » Thu Sep 30, 2004 4:43 pm

Świetlówki nie podlegają ADR. Nawet w przypadku kilkutysięcznej transportowanej ilości. Aktem prawnym tego jest Umowa ADR 1.3.3.1 pkt. b. Tak więc świetlówki możeby wozić bez obaw i w to w jakichkolwiec pojemnikach lub opakowaniach nie certyfikowanych.
archiwum

Postby archiwum » Fri Oct 01, 2004 11:23 am

Punkt, na który się Pan Marcin powołuje, nie istnieje. Czy ktoś potrafi zweryfikować to co Pan Marcin napisał? bo jakoś nie wydaje mi się, żeby to była opinia człowieka, który orientuje się w obowiązujących przepisach.
Eliza
archiwum

Postby archiwum » Tue Oct 05, 2004 3:24 pm

Panie Marcinie, cieszę się, że moja o Panu opinia była mylna, jednak powstała w wyniku Pana (czeskiego) błędu, a zatem miałam podstawy do sformułowania takowej. Niemniej jednak nie mam pewności czy Pana interpretacja wspomnianego zapisu w umowie adr, jest akceptowana przez organy kontrolujące? Być może miał Pan doświadczenia w tym obszarze i zechce się nimi podzielić? Obiecuję - żadnych więcej epitetów :)
Miłego dnia
archiwum

Postby archiwum » Thu Oct 28, 2004 11:19 am

świetlówki nie podlegają pod ADR. Na szkoleniu na DGSA było to nie raz. A ja mama inne pytanie - czy istnieje jakieś opracowanie przekaładające kody odpadów (np. 15 01 10) na kody UN ???
archiwum

Postby archiwum » Sun Nov 14, 2004 3:18 pm

Zuzyte swietlowki nie podlegaja przepisom ADR - jestem w posiadaniu orzeczenia IPO

[%sig%]
archiwum

Return to Archiwum wiadomości