Przekazywanie odpadów do miejsca magazynowania

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Przekazywanie odpadów do miejsca magazynowania

Postby Jacek52 » Thu Mar 07, 2013 1:38 pm

Witam,
Proszę o pomoc w wyjaśnieniu następującego problemu:

Wg ustawy o utrzymaniu czystości w gminach i WPGO zmieszane odpady komunalne muszą trafić do RIPOK w celu przetwarzania - rozumiem, że finalnie muszą trafić do RIPOK, bo jednocześnie ustawa o odpadach mówi o miejscach magazynowania odpadów, w których odpady są czasowo magazynowane.

Po pelnym wprowadzeniu w życie ustawy o utrzymaniu czystości w gminach powstaną tzw. punkty przepakowywania odpadów, w których beą zbierane odpady komunalne z terenu działania firmy odbierającej odpady przed wysyłką do RIPOK - te punkty będą miejscem czasowego magazynowania odpadów zgodnie z ustawą o odpadach.

Odpowiedzialność za te odpady będzie miala firma, ktora bedzie właścicielem tego punktu przepakowywania, lub bedzie miala do tego tytuł prawny - najprawdopdobniej będzie to firma, która odbiera odpady z danego terenu.

Ustawa o odpadach mówi także o przekazania odpowiedzialności za odpady innemu podmiotowi posiadającemu odpowiednie zezwolenia.

W związku z tym moje pytanie:
czy jest możliwe przekazanie do takiego punktu przepakowania odpadow komunalnych z innego żródła niż pochodzącego z odbioru odpadow przez firmę mającą tytul prawny do punktu przepakowania?

Inaczej - czy taka firma może przyjąć na ten punkt przepakowania odpady od innej firmy zbierającej odpady z innego terenu (ale w ramach tego samego regionu oczywiście...)?

Byłoby to wygodne dla firm, ktore nie mają swojego punktu przepakowywania odpadów, a odległość od RIPOK jest duża i generowałaby dodatkowe koszty - firma przekazując np. odpłatnie odpady do punktu przekazywałaby odpowiedzialność za te odpady właścicielowi punktu przepakowywania, a ten dalej prowadziłby gospodarkę nimi (przekazanie do RIPOK...)

Teoretycznie wydaję mi się to możliwe, ale prosiłbym o opinię fachowców, bo ja na razie doświadczenie w tym temacie mam nie za duże :)
Jacek52

Postby aneczka1908 » Tue Apr 16, 2013 10:58 pm

Punkt przeładunkowy dotyczy przeładowania odpadów z małych pojazdów na duże celem ograniczenia kosztów. Jednak aby skutecznie przenieść odpowiedzialność za odpady podmiot zarządzajacy stacją przeładunkową musiałby posiadać zezwolenie na zbieranie tych odpadów.
Jednak jest jeszcze pytanie czy na taką formę zezwalają zapisy przetargów

Pozdrawiam
aneczka1908

Return to Prawo, definicje, interpretacje.