Program i zezwolenie, a może zezwolenie w programie...

W związku z przebudową serwisu pewne informacje z poprzedniego forum (np. nazwy użytkowników) są niedostępne. Za utrudnienia przepraszamy.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Program i zezwolenie, a może zezwolenie w programie...

Postby archiwum » Tue Mar 30, 2004 10:10 am

Zgodnie z art.31 ustawy o odpadach, wytwórca, który prowadzi działalnośc w zakresie (w moim przypadku odzysku) jest zwolniony z uzyskiwania zezwolenia na prowadzenie tej działalności pod warunkiem, że uzyska ( w moim przypadku) decyzję zatwierdzającą program gospodarki odpadami niebezpiecznymi. Moje pytanie to, czy warto z tego skorzystać, a może lepiej postarać się o jedno i drugie i jakie (w jednym i drugim przypadku) poniosę opłaty?
archiwum

Re: Program i zezwolenie, a może zezwolenie w programie...

Postby archiwum » Tue Mar 30, 2004 1:25 pm

Wydaje mi się, że praktycznie nie ma wyboru - odzysk powinien być uwzględniny w dokumentacji stanowiącej podstawę do wydania pozwolenia lub decyzji zatw. program gosp. odp.
archiwum

Postby archiwum » Tue Mar 30, 2004 6:25 pm

Różnica jest w finansach :)
archiwum

Postby archiwum » Wed Mar 31, 2004 6:42 pm

Dokładnie tak jest.
archiwum

Postby archiwum » Wed Mar 31, 2004 10:10 pm

a na terenie mojego powiatu w takim przypadku kasują za decyzję "programową" tak jak za zezwolenie :(
archiwum

Postby archiwum » Thu Apr 01, 2004 12:50 pm

Właściwie to mam jescze inną wątpliwość, ale dotyczy ona trochę innej kwestii. Pojawiła się ona przy zgłębianiu przepisów dot. odpadów. Prowadząc działalność (dystrybucja paliw i punkt handlowy) wytwarzam odpady, których niewątpliwie jestem wytwórcą ale i odpady np. opakowania po olejach itp., które częściowo pochodzą z mojego punktu sprzedaży, ale nie zawsze (są pozostawiane przez klientów mojego obiektu). Segreguję je i zbieram do odrębnego kontenera, a potem oddaję do utylizacji. Czy powiniennem posiadać w związku z tym zezwolenie na zbieranie tych odpadów, a może wystarczy ich ujawnienie w PGO ? W moim przypadku chyba mogłaby to być decyzja na PGO z elementami zezwolenia na zbieranie.
archiwum

Postby archiwum » Thu Apr 01, 2004 1:16 pm

Przepraszam, że tak może nie na temat, ale pisze Pan, że oddaje odpady do utylizacji, czyli?
czym jest ta utylizacja? według słownika:
uzdatnianie produktów, które straciły swoją wartość użytkową, wykorzystanie czegoś (odpadów, zużytych części itp.) jako surowca wtórnego’: Utylizacja śmieci. Utylizacja odpadów produkcyjnych.
UTYLIZOWAĆ ‘wykorzystywać odpady przemysłowe, śmieci, materiały wtórne do produkcji’: Śmieci segregowane w odpowiednich pojemnikach można potem utylizować.
fr. utilisation.
czy to się zgadza? czy faktycznie oddaje Pan te puszki, opakowania do UTYLIZACJI? a skoro ustawa o odpadach nie wspomina o utylizacji, to czy spełniamy obowiązek ustawowy - jeśli oddajemy coś do utylizacji? Ustawa mówi o odzysku, unieszkodliwianiu i składowaniu.
archiwum

Return to Archiwum wiadomości