Sprawozdanie do gioś i urzedu marszalkowskiego.

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Sprawozdanie do gioś i urzedu marszalkowskiego.

Postby zbiii » Wed Feb 29, 2012 11:55 am

Witam wszystkich serdecznie.

W grudniu dostałem pozwolenie na zbieranie odpadów jednak ruszylem z firma dopiero w styczniu czy w zwiazku z tym skladam sprawozdanie za rok 2011? Czy wystarczy jakies oswiadczenie ze nie zebralem nic i dolaczyc kopie potwierdzajaca ze firma ruszyla w stycziu tego roku ?

Po za tym jeszcze jakby mi ktos doradzil jeszacze poniewaz nie mam jeszcze numeru gios. Jak go dostac i czy moga byc klopoty ze nie mam go do tej pory.

I ostatnie pytanie : Sprawozdanie do giosiu to tylko zseie? i czy reszta odpadow tylko do marszalkowskiego i kiedy to robic .

Przepraszam bardzo ale zaczelem niedawno i troche mnie to przerasta . A chcialbym uniknac kary.
zbiii

Postby zbiii » Fri Mar 02, 2012 7:47 pm

Dzięki za odpowiedź :/:/:/
zbiii

Postby PP » Sat Mar 03, 2012 10:10 pm

jeśli dostałeś pozwolenie na zbieranie odpadów to składasz zbiorcze roczne zestawienie danych do marszałka województwa na podstawie kart ewidencji, gdybym był na Twoim miejscu to był złożył "zerowe" zestawienie

w przypadku kiedy zbierasz ZSEiE, to wysyłasz SPRAWOZDANIA do GIOŚ i zestawienie do marszałka

numer gioś dostaje się na wniosek do gioś o nadanie nr rejestrowego, zawsze lepiej mieć potwierdzenie złożenia na ew. kontroli wioś-iu

sprawozdanie do marszałka do 15 marca, do gioś-iu do 10 marca
PP

Postby Zielony Punkt » Sat Mar 03, 2012 11:36 pm

Sprawozdania do Urzędu Marszałkowskiego NIE musisz składać jeżeli w 2011 roku nie zebrałeś żadnych odpadów.
Sprawozdanie, zgodnie z ustawą o odpadach, składa "posiadacz odpadów prowadzący ewidencję odpadów", a Ty nie prowadziłeś ewidencji odpadów bo ich nie zbierałeś i z uwagi na to, moim zdaniem, nie musisz składać żadnego zerowego sprawozdania.

Numer GIOŚ musisz mieć jeżeli masz zamiar zbierać odpady zużytego sprzętu.
W innym przypadku jest Ci zbędny.
Jeżeli zbierasz odpady zużytego sprzętu to składasz sprawozdanie w tym zakresie do GIOŚ, a dodatkowo odpady te wyszczególniasz na sprawozdaniu do Urzędu Marszałkowskiego.

Co do terminu sprawozdania do Urzędu Marszałkowskiego się zgadzam, ale moim zdaniem sprawozdanie z zakresu zebranego i przekazanego do zakładu przetwarzania zużytego sprzętu składa się do GIOŚ również do 15 marca za II półrocze poprzedniego roku oraz do 31 lipca za I półrocze danego roku.
Co na to PP??

Poza tym na zbieranie jest ZEZWOLENIE, a nie POZWOLENIE :D
Zielony Punkt

Postby PP » Sun Mar 04, 2012 11:12 am

zgadzam się
PP

Postby kaza118 » Sun Mar 04, 2012 11:34 am

Dziekuje bardzo za odpowiedzi . W takim razie jesli nie uzbieralem nic w 2011 to do marszalkowskiego nie skladam a do giosiu za sprzet zseie do 15 marca skladam zerowy ?

Przepraszam was bardzo ale niedawno zaczelem sklada sie to w formie opisowej czy na jakims specjalnym dokumencie ? Bo jak narazie to poprostu wystawiam kpo jesli ktos chce a ewidencje prowadze ze tak powiem w zeszycie.

Bardzo przepraszam za moja niewiedze.

Pozdro
kaza118

Postby kaza118 » Sun Mar 04, 2012 11:44 am

Przepraszam pisalem z innego konta . Ale chodzi o tą samą osobe . :)
kaza118

Postby Zielony Punkt » Sun Mar 04, 2012 1:35 pm

Jeżeli nic nie zebrałeś to nie składasz żadnego sprawozdania.
Dotyczy to zarówno Urzędu Marszałkowskiego jak i GIOŚ.
Polecam zawsze wystawiać KPO, a ewidencję prowadzić nie w zeszycie tylko przy użyciu kart ewidencji odpadu - sprawdza to ewentualna kontrola.

Sprawozdanie do Urzędu Marszałkowskiego zawarte jest w Rozporządzeniu Ministra Środowiska z dnia 8 grudnia 2010 r. w sprawie zakresu informacji oraz wzorów formularzy służących do sporządzania i przekazywania zbiorczych zestawień danych o odpadach (Dz.U. 2010 nr 249 poz. 1674).

Całość sprawozdań do GIOŚ, wyjaśnienia jak również formularz wpisu do rejestru zawiera ten link:
http://www.gios.gov.pl/artykuly/podkate ... ktroniczny
Zielony Punkt

Postby kaza118 » Sun Mar 04, 2012 1:46 pm

Zielony jak zwykle niezastąpiony dziękuje bardzo za odpowiedz.

Rozumiem juz ze nie skladam jesli nic nie zebralem ale czy jesli nie złoże sprawozdania nie dostane wezwania i kary 500zł która teraz obowiązuje ? Bo przecież gios chyba nie wie ze nic nie zebrałem.
kaza118

Postby Zielony Punkt » Sun Mar 04, 2012 6:48 pm

Być może dostaniesz wezwanie, ale szansa na to jest bardzo niewielka.
Na ewentualne wezwanie odpiszesz, że nic nie zebrałeś i dlatego nie było sprawozdania.
Nie dostaniesz kary bez pierwotnego wezwania i terminu na odpowiedź.
Zielony Punkt

Postby kaza118 » Sun Mar 04, 2012 7:07 pm

Dziękuje bardzo . Nie musze sie juz tym martwic . W kazdym badz razie do lipca :)

Dzieki zielony punkcie :)
kaza118

Return to Prawo, definicje, interpretacje.