Piec odlewniczy a prawo ochrony środowiska.

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Piec odlewniczy a prawo ochrony środowiska.

Postby PP » Fri Jan 21, 2011 11:31 am

Może moje pytane odbiega od tematyki forum, lecz specjaliści z ochrony środowiska są wszędzie:)
Chodzi mi o uwarunkowania prawne z zakresu ochrony środowiska dla eksploatacji pieca odlewniczego o mocy panika od 250 kw do 800 kw.
Ze swojej strony ustaliłem, że tego typu instalacja nie wymaga zgłoszenia. Mam za to zamiar ustalić opłatę środowiskową za korzystanie ze środowiska na podst. pkt 1.3, kod tabeli C z Rozporządzenia dot. wykazu zbiorczego zestawienia informacji o zakresie korzystania ze środowiska.
Czy idę dobrą drogą:)?
PP

Re: Piec odlewniczy a prawo ochrony środowiska

Postby Zielony Punkt » Sat Jan 22, 2011 10:32 am

Rzeczywiście piec o takiej mocy nie wymaga zgłoszenia, ale jak słusznie napisałeś jest to instalacja, a nie kocioł grzewczy dlatego wydaje mi się, że opłatę za korzystanie ze środowiska należałoby wyliczać według tabeli A.
Zielony Punkt

Postby PP » Wed Jan 26, 2011 1:22 pm

Piec ma służyć do przetopu miedzi z odpadów do miedzi metalicznej. Jest to piec tyglowy o wsadzie max 600 kg surowca. Na przyszłość orientuję się jak opanować ten temat ze strony emisji zanieczyszczeń do atmosfery. Na dzień dzisiejszy opanowuję sprawę spalania paliwa w postaci oleju opałowego przez palnik i wyliczenie opłaty środowiskowej i wypełnienie tabeli A. Lecz dochodzi do tego emisja gazów i pyłów z tygla, czyli powstałych z topienia surowca. Czy i na jakiej podstawie mam określić poziomy a tym samym ustalić konieczność zamontowania filtra? Czy wymagane będą pomiary środowiskowe? Każda informacja się przyda.
PP

Re: piec odlewniczy

Postby Zielony Punkt » Wed Jan 26, 2011 9:25 pm

Niestety takiej wiedzy nie posiadam.
Ale raczej pomiary nie będą konieczne bowiem taki piec nie wymaga nawet zgłoszenia instalacji.
Proponuję zgłosić się do Urzędu Marszałkowskiego, do departamentu zajmującego się opłatami za gospodarcze korzystanie ze środowiska.
Zielony Punkt

Postby coolmamcik » Wed Jan 26, 2011 11:22 pm

A mnie się wydaje, że jednak wymaga zgłoszenia.
Jak sami zauważyliście jest to instalacja inna niż energetyczna, a takie (wg Tabela A poz 2 Rozporządzenia z dz.u. 2004 nr 283 poz. 2840) wymaga zgłoszenia już powyżej 0,5 MW.
Ja radzę, żeby wykonać operat ochrony powietrza dla instalacji. Są firmy, które za niewielkie pieniądze wykonają obliczenia przy pomocy modelowania rozprzestrzeniania się zanieczyszczeń (bez konieczności wykonywania drogich pomiarów) i określą, czy cała emisja z twoich procesów przetapiania miedzi mieści się w 10% wartości odniesienia, nauczą jak obliczać opłatę środowiskową i w zasadzie kompleksowo poprowadzą za rączkę w sprawach ochrony środowiska.
Służę namiarami, sama korzystałam.
Wprawdzie jestem specjalistą od ochrony środowiska, ale nie można znać się na wszystkim, odpadach, wodzie, ściekach, powietrzu, hałasie, polach elektromagnetycznych, ochronie przyrody. Węższa specjalizacja daje lepszą znajomość tematu.
Pozdrawiam.
coolmamcik

Re: piec odlewniczy

Postby Zielony Punkt » Thu Jan 27, 2011 10:14 pm

Podana była moc cieplna od 250 do 800 KW, zasugerowałem się dolną wartością, ale oczywiście masz rację - przy instalacjach energetycznych progowe jest 500 KW.
Rzeczywiście dobrze jest poradzić się fachowców od emisji, ale przynajmniej w Łodzi, taka usługa na pewno nie jest tania.
Zielony Punkt

Postby PP » Tue Apr 05, 2011 2:14 pm

W nawiązaniu do tematu, ma nastąpić rozbudowa linii przetapiania miedzi o dodatkowe 4 piece. Na razie pracuje jeden, którego parametry pozwalają na NIE zgłaszanie instalacji oraz na zgłoszenie i zapłacenie opłaty środowiskowej.
Czy w przypadku uruchomienia instalacji pięciu piecy tyglowych, sumuje moce cieplne i kwalifikuje linię jak jedną instalację pod pozwolenie na wprowadzanie gazów i pyłów do powietrza?
PP

Postby Zielony Punkt » Tue Apr 05, 2011 8:35 pm

Według mnie należy wszystkie piece traktować jako jedną instalację - zespół stacjonarnych urządzeń technicznych połączonych wzajemnie.
Zielony Punkt

Postby coolmamcik » Tue Apr 05, 2011 10:19 pm

A mnie się wydaje, że nie koniecznie.
Jeżeli z przetopu powstaje surowiec do produkcji wyrobów miedzianych i można zidentyfikować z którego pieca powstał, można to potraktować jak kilka instalacji tego samego typu w jednym zakładzie nie powiązanych technologicznie, inaczej kilka linii technologicznych i wtedy żadna nie podlega zgłoszeniu.
Jeżeli jednak przetopiona miedź z różnych pieców jest zmieszana, trafia do jednej formy i nie ma możliwości rozdzielenia, wtedy jest to jedna instalacja i zgłosić trzeba.
Również jak przedmówca doradzam konsultacje w Starostwie lub u Marszałka.

Jeżeli chodzi o emisje z tygli to warto wykonać operat ochrony powietrza zanim rozpoczniesz działalność. Czy będziesz potrzebował filtrów, czy innego sposobu oczyszczania gazów odlotowych można obliczyć poprzez modelowanie matematyczne. Taki operat pokaże również czy będą wymagane pomiary środowiskowe, wszystko zależy od ilości, wydajności i położenia wylotów wyciągów, od wielkości i sąsiedztwa twojej działki, od róży wiatrów i od wielu innych czynników.
coolmamcik

Postby Zielony Punkt » Wed Apr 06, 2011 5:07 pm

Polecam konsultacje z fachowcem od emisji do powietrza, którym nie jestem :(
Poza tym wszystkim pamiętaj, że wtórny wytop metali nieżelaznych wymaga uzyskania decyzji środowiskowej, polecam Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 9 listopada 2010 roku w sprawie przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko.
Zielony Punkt

Postby PP » Thu Apr 07, 2011 11:16 am

Na podstawie par. 2 pkt 14) ww. rozporządzenia kwalifikuję opisywany przypadek jak przedsięwzięcie nie wymagające sporządzenia raportu o oddziaływaniu na środowisko.
Obecnie ustalam z WIOŚ-iem warunki uzyskania pozwolenia na wprowadzanie gazów i pyłów do pow. na podst. zał. do rozp. min. środow. z dnia 2 lipca 2010 r.
PP

Return to Prawo, definicje, interpretacje.