Jakie są obowiązki zbierającego zsee?

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Jakie są obowiązki zbierającego zsee?

Postby Piekarz » Tue Feb 08, 2011 12:22 pm

Witam

Pracuję w nowo powstałej firmie, która czeka na wydanie zezwolenia na zbieranie i transport zsee. Pytanie co dalej? Czy po otrzymaniu zezwolenia można rozpoczynać działalność? Jakie są obowiązki zbierającego zsee? Na co trzeba zwrócić szczególną uwagę?

PZDR
Piekarz

Postby PP » Tue Feb 08, 2011 12:26 pm

Ustawa z dnia 29 lipca 2005 o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym z późn. zmianami. art 37-42a.
PP

Postby Piekarz » Tue Feb 08, 2011 3:18 pm

Oczywiście już na samym początku zapoznałem się z tą ustawą. Chodziło mi raczej o to co dalej należy zrobić w celu rozpoczęcia działalności. Jeśli już otrzymam zezwolenia na zbieranie to czy mogę zaczynać działalność, czy dopiero po wpisie do rejestru GIOŚ-u? A może jeszcze gdzieś trzeba składać jakieś wnioski? Pytam bo zależy mi na czasie i na tym, żeby zacząć już pracować (mam juz pierwsze całkiem spore koszty).
Chciałem też poradzić się kogoś kto ma już doświadczenie w tym biznesie. Co jest ważne jak już się zacznie?

PZDR
Piekarz

Postby PP » Tue Feb 08, 2011 4:27 pm

A na czym dokładnie ma polegać Twoja działalność? Czy tylko na Twoim terenie będzie się magazynować zużyty sprzęt?
Na zezwoleniu będzie określona data rozpoczęcia działalności. Czy masz podpisaną umowę z zakładem przetwarzania, czy zakład przetwarzania ma wpis do rejestru?
PP

Re: Jakie są obowiązki zbierającego zsee?

Postby Zielony Punkt » Tue Feb 08, 2011 9:35 pm

1. Otrzymujesz zezwolenie na zbieranie
2. Występujesz o wpis do rejestru GIOŚ i nadanie numeru rejestrowego (we wniosku musisz podać informacje o decyzji zezwalającej na zbieranie)
3. Składasz do wójta/burmistrza/prezydenta informacje o punktach zbierania zużytego sprzętu
4. Co pół roku składasz o GIOŚ sprawozdanie o masie zebranego i przekazanego do zakładu przetwarzania zużytego sprzętu.

Teoretycznie powinieneś czekać na uzyskanie wpisu do rejestru GIOŚ, myślę jednak, że mając złożony wniosek wraz ze stemplem sekretariatu GIOŚ lub potwierdzeniem pocztowym wysłania wniosku możesz spokojnie działać.
Numeru rejestrowego, oprócz celów statystycznych, będziesz używał na półrocznym sprawozdaniu do GIOŚ, poza tym nie będzie dla Ciebie niezbędny, tak więc nie ma potrzeby czekać.

Nie musisz mieć też podpisanej umowy z zakładem przetwarzania - nie jest to żaden wymóg ustawowy.

Pozdrawiam!
Zielony Punkt

Postby Piekarz » Thu Feb 10, 2011 3:41 pm

Dziękuje za informacje
Piekarz

Postby PP » Tue Feb 15, 2011 10:02 am

Jakiego typu jest umowa pomiędzy zakładem przetwarzania a właścicielem posesji na której stoi kontener, na stworzenie punktu zbiórki zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego?
PP

Postby Zielony Punkt » Tue Feb 15, 2011 11:38 am

Nie ma określonego typu umowy i tak na prawdę nie jest ona niezbędna.
Na ogół jest to po prostu zwykła umowa dotycząca odbioru odpadów.
Ewentualnie dołączony jest protokół przekazania kontenera.
Zielony Punkt

Postby PP » Tue Feb 15, 2011 12:44 pm

Kto będzie w w. przypadku posiadaczem odpadów, ten, na którego terenie stanie kosz na odpady czy ten, który te odpady odbiera i jego de facto będzie kosz?
PP

Postby Zielony Punkt » Tue Feb 15, 2011 3:50 pm

Posiadaczem odpadów jest zbierający odpady, może być to właściciel terenu, a może być to podmiot, który np. dzierżawi teren od właściciela pod punkt skupu.

Jeżeli kontener stoi w jakimś miejscu czasowo, np.: w ramach akcji zbierania odpadów to posiadaczem odpadów jest właściciel kontenera.
Zielony Punkt

Return to Prawo, definicje, interpretacje.