odpady roślinne - odzysk

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

odpady roślinne - odzysk

Postby coolmamcik » Tue Jan 25, 2011 1:21 am

Witam,
Odpadowa masa roślinna (02 01 03) wytwarzana w szklarni w ilości do 2 Mg rocznie, składowana na terenie działki (do 1 roku legalnie) samoczynnie ulega biodegradacji czyli zwyczajnie zamienia się w kompost.
Rozprowadzamy go po powierzchni działki polepszając tym samym właściwości ziemi.
Czy można to zakwalifikować do odzysku R10?
Czy potrzebne są jakieś uregulowania formalno-prawne do prowadzenia tego odzysku?
Jak wypełniać sprawozdania do marszałka w związku z tym odpadem?
Dodam, że nie obowiązuje nas pozwolenie na wytwarzanie odpadów, mamy ich za mało.
coolmamcik

Re: odpady roślinne - odzysk

Postby Zielony Punkt » Tue Jan 25, 2011 8:15 pm

Takie działanie zalicza się do odzysku metodą R10.

Jeżeli chodzi o sprawozdanie ewidencyjne to wypełniasz dział 2 dla wytwórcy odpadów oraz dział 5b dla odzysku odpadów poza instalacjami.

Jeżeli chodzi o warunki konieczne do spełnienia przy tego rodzaju odzysku to określa je Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 14 listopada 2007 roku w sprawie procesu odzysku R10 (Dz.U. 2007 nr 228 poz. 1685).

I ostatnia sprawa - według mnie, z racji określenia warunków niezbędnych do utrzymania podczas prowadzenia procesu odzysku, taka działalność nie wymaga zezwolenia na odzysk, ale tego nie jestem pewien. Proponuję dowiedzieć się w Starostwie.
Zielony Punkt

Postby coolmamcik » Wed Jan 26, 2011 1:53 am

Dziękuje,
bardzo mi pomogłeś
Pozdrawiam
coolmamcik

Return to Odzysk i recykling.