Ilość surowców na osobę?

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Ilość surowców na osobę?

Postby barec » Mon Feb 27, 2012 12:06 am

Witam
Czy orientuje się ktoś jaka ilość odpadów (PET, puszki alu, makulatura) wytwarzana jest średnio przez jedną osobę? Chodzi o to że chce rozszerzyć działalność o odbiór posegregowanych odpadów (pet, al, makulatura) z prywatnych osiedli. Jestem ciekaw przy jakiej ilości odpadów biznes będzie opłacalny. Powiedzmy 100 mieszkań, obstawiam że w każdym mieszka 2-2,5 osób i wszystko sprowadza się do tego ile posortowanych odpadów będzie na miesiąc ?
barec

Postby Zielony Punkt » Mon Feb 27, 2012 11:05 pm

Myślę, że nikt Ci nie odpowie na to pytanie nawet w przybliżeniu.
Szacuje się, że jedna osoba produkuje na rocznie pomiędzy 380, a 420 kg odpadów komunalnych.
Nigdy nie spotkałem się z informacją o strukturze ilościowej bądź jakościowej tej masy.
Zielony Punkt

Re: Ilość surowców na osobę?

Postby Camillo » Wed Apr 18, 2012 7:53 pm

Teoretycznie takie informacje uzyskasz analizując Plan Gospodarki Odpadami dla miejscowości, o którą Ci chodzi, pod warunkiem że taki plan został profesjonalnie zrobiony. I nie będzie to informacja co do konkretnego osiedla tylko do miasta, gminy. W PGO są zawarte informacje co do ilości wytwarzanych frakcji odpadów. Większość planów zapożycza te informacje z Krajowego Planu Gospodarki Odpadami lub oblicza to ze wskaźników, które znajdują się w KPGO.
Camillo

Return to Odzysk i recykling.