Witam
tak jak w temacie - pewne przedsiębiorstwo (usługowe, nie produkcyjne, duże i bardzo znane, więc nazwy nie mogę wyjawić) stara się o zmianę pozwolenia na wytwarzanie odpadów, a mianowicie deklarują, że będą rocznie wytwarzać (tzn pozbywać się) meble biurowe w ilości 5 Mg/rok (tak BTW trochę podejrzana ta ilość). Nadali im kod odpadu 160306 (organiczne produkty z grupy produktów nieodpowiadających wymaganiom i przeterminowanych). Wg mnie bzdura

No ale...idźmy dalej..jako metodę zagospodarowania odpadów podali: w początkowej fazie R15 (i tu się zgodzę) a w końcowej R1 - czyli wykorzystanie powstałego produktu, jako paliwa alternatywnego

To prawda, ze drewno spalać - powszechnie wiadomo, zgodnie z Rozp.MŚ z dn. 20 grudnia 2005 w spr. standardów emisyjnych dla instalacji - paliwem może być biomasa, w skład której wchodzą odpady, m.in. drewno...ale....i[b]z wyjątkiem drewna zanieczyszczonego impregnatami[/b]. Ja to wszystko wiem, tylko nie wiem jak jasno sprecyzować, że nie można tak sobie spalać krzeseł

Jak zakwalifikujecie meble biurowe? Jaki kod odpadu im nadać? Czy może to być 20 01 37 (meble wielkogabarytowe) zgodnie z założeniami katalogu odpadów, że najpierw szukamy w grupach od 01 do 12 i 17 do 20 i założeniami Dyrektywy Rady 1999/31/WE o składowiskach (odpady komunalne - jako odpady z gospodarstw domowych, a także odpady z handlu, [b]przemysłu i instytucji[/b] oraz wszelkie inne odpady, które, ze względu na swoją naturę lub skład, są podobne do odpadów z gospodarstw domowych)???????? Ktoś ma jakiś pomysł?