by szafirka » Tue Apr 11, 2006 11:39 pm
Chciałabym sie dowiedzieć jak oceniacie taki paradoks.... na moim przedsiębiorstwie ciaży obowiązek recyklingu odpadów opakowaniowych z tworzywa sztucznego i papieru. Z tego też tytułu postanowiłam w 2005 roku sprzedać swoje odpady w zamian za dokument potwierdzający recykling. Udało mi sie jednak tego dokonac w dużo wiekszym procencie tzn osiągniety przeze mnie poziom recyklingu był dużo wiekszy niż ten ktory jest wymagany ustawowo. W takiej tez sytuacji prawo zezwala na wykorzystanie tych dokumentów w następnym roku... i tu zaczynają się schodki... otóż w roku 2006 oprócz obowiązku recyklingu pojawił się również obowiązek odzysku . Postanowiłam zadzwonić więc do Ministerstwa by spytać sie co w tej sytuacji mam zrobić i czy dokumenty z 2005 roku moga być przeze mnie wykorzystane. Dowiedziałam się jednak ze oficjalnej odpowiedzi w tej kwestii nie dostane ale prawdopodobnie nie bede mogła ich wykorzystać bo mam potwierdzenie tylko i wyłącznie recyklingu a nie odzysku. Z logicznego punktu widzenia to dziwne... bo wydawało by sie ze recykling jest formą odzysku. A co najsmieszniejsze w tym przypadku nie mozna dokupić samych dokumentów na odzysk (na tą ilość jaka została mi z poprzedniego roku) bo będzia dotyczyła innych partii odpadów i innego roku. I co o tym myslicie...