Instrukcja postępowania z odpadami w firmie

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Instrukcja postępowania z odpadami w firmie

Postby mol » Thu Dec 09, 2010 2:50 pm

Witam,

Mam pytanie: czy w firmach w których pracujecie posiadacie instrukcję postępowania z odpadami? Niedawno przygotowywałam wniosek o pozwolenie na wytwarzanie odpadów w którym uwzględniłam, iż w naszej firmie powstaje 29 różnych rodzajów odpadów (przyjęłam te które powstają i będą powstawać w przyszłości - aby nie trzeba było zmieniać pozwolenie w najbliższym czasie). Pozwolenie na wytwarzanie tych rodzajów odpadów otrzymaliśmy. Zastanawiam się czy rozpisywać osobne instrukcje jak postępować z poszczególnymi rodzajami odpadów (trochę by tego było dużo 29 instrukcji). jak już stworzę instrukcje będę musiała przeszkolić ludzi :(

Bardzo proszę o radę, bądź podanie jak ten problem rozwiązujecie w waszych firmach.

Z góry dziękuję
Pozdrawiam
mol

Re: Instrukcja postępowania z odpadami

Postby Zielony Punkt » Thu Dec 09, 2010 8:52 pm

Ja bym Ci zaproponował sporządzenie jednej instrukcji pt: "Postępowanie z odpadami w firmie X".

Wyszczególnij w kolejnych podpunktach postępowanie z danym odpadem, np: czyściwo magazynować w kontenerach odbiorcy, oleje magazynować w oznaczonych beczkach ustawionych na paletach, opakowania kartonowe magazynować luzem itp...

Potem dodaj kilka ogólnych uwag - magazynować selektywnie, nie mieszać, monitorować ilość.

Na końcu określ osoby odpowiedzialne za gospodarkę odpadami i postępowanie w razie awarii i pożaru (np. środki gaśnicze).

Potem podpis Prezia, zalaminować, na ścianę, na maszyny, do magazynu odpadów i gotowe :lol:
Zielony Punkt

Postby ej » Wed Apr 20, 2011 2:36 pm

Ja napisałam Instrukcję gospodarki odpadami, która została wdrozona w system ISO 9001. Widzę jednak, że jest to mało szczegółowy opis i warto taką instrukcję bardziej szczegółowo napisać. Jednak wcześniej musisz napisać wniosek do dyrekcji o wyznaczenie miejsca magazynowania odpadów, określić w jakich zbiornikach będą magazynowane odpady, opisac miejsca magazynowania. Może napisać Plan gospodarki odpadami niebezpiecznymi zatwierdzony przez Marszałka Województwa, do którego musisz dołaczyć plan rozmieszczenia magazynów/miejsc magazynowych dla poszczególnych odpadów niebezpiecznych.

Trochę dużo pracy. Ale z doświadczenia wiem, że lepiej na samym początku dostać wszystkie zgody od dyrekcji i napisać szczegółowy plan postępowania z odpadami - zaoszczedzisz sobie niepotrzebnych telefonów z pytaniem co zrobić z tym czy tamtym odpadem i gdzie go postawić.
Nawet gdybyś zgodę na magazyn miała dostać potem to i tak warto napisac teraz tą instrukcję. Aby dostac zgodę na miejsce magazynowe/magazyn dobrze jest się podeprzeć pozwoleniami. W końcu to Ministerstwo tak karze. :roll: No i będziesz mieć na papierze gdzie masz magazynować odpady, bo potem może się okazać, że brak miejsca na zakładzie i będą Ci je przerzucać z kąta w kąt.
ej

Postby daria26 » Tue Aug 23, 2011 2:09 pm

Witam, mam ten sam problem, ponieważ przygotowuje taka instrukcje pod ISO. Czy mogłabys mi dać jakies praktyczne wskazówki jak to najlepiej zrobic i na ile to ma byc szczegółowo? Z góry dziękuję i pozdrawiam
daria26

Postby ej » Fri Feb 08, 2013 4:57 pm

Witam

Przepraszam, że tak późno. Napisałam jeden post i zapomniałam potem zaglądać :/

Jeżeli jeszcze się przyda to piszę:

Problem pisania insrukcji nie polega na obowiązkach a ilości pracowników zaangażowanych w proces gospodarki odpadami i ich zrozumieniu tego procesu.
Ja w instrukcji określiłam obowiązki poszczególnych pracowników i ich odpowiedzialność np. mistrz zmianowy jest odpowiedzialny za zbieranie odpadów i opisanie odpadu kodem po czym przekazuje go magazynierowi, który ewidencjonuje odpad i umieszcza go w wyznaczonym miejscu magazynowym.
Mistrz jest odpowiedzialny za odpad do czasu zebrania jego w miejscu tymczasowego zbierania odpadu (miejsce na hali produkcyjnej) w takiej ilości która pozwala na jego transport w miejsce magazynowania.
Miejsca tymczasowego zbierania odpadu są wyznaczone poprzez PGO. Zaś ilość niezbędna do magazynowania wynika z samej logiki tz. musi być go tak dużo aby nie tracić czasu na bezproduktywne odbieranie paczek odpadów po 10 kg, a jednocześnie aby na hali produkcyjnej nodpad nie tworzył bałaganu.
Po przejęciu odpadu przez magazyn, jest on przez nich ewidencjowany i oznakowany numerem paczki i umieszcany w wyznaczonym miejscu magazynowym.
Odpady są pakowane w folię, big bagi, kosze stalowe, paletopojemniki. To w co są pakowane zależy od odpadu i funkcjonalności. Ale jest to też zapisane w instrukcji.
Za ocenianie sprzętu eletrycznego i elektronicznych i decyzję czy dany sprzęt nie nadaje się już do użytku i może się stać odpadem uczyniłam odpowiedzialnego inforamatyka i dział utrzymania ruchu.
Po zmagazynowaniu odpadu wykonuję KEO. Stworzyłam na zakładzie tzw. WKEO ( wewnętrzne KEO) bo mam kilka pozwoleń i podczas ewidencjonowania odpadów magazyn popełnia błędy, a ja nie mam zamiau przepisywać całej strony KEO, jak coś źle zewidencjonują.
Również do mnie należy zamawianie odbioru odpadów i określenie numerów paczek odadów, które mają zostać przekazane odbiorcy odpadów. O tyle jest to dobre, że mając kontrolę nad tym co chcesz oddać wiesz co zaznaczyć w KEO. Gdy nie określałam magazynowi które paczki mają przekazać odbiorcy odapadu, to przekazywali mu odpady jak leci po koleji nie zwracając uwagi czy ten odpad zewidencjonowali. A nie możesz najpierw przekazać odpadu a potem go wytworzyć (w dokumentacji). Tylko o ile dla Ciebie czy mnie jest to oczywiste o tyle dla pracownikó nie jest.
Na halach mam kontenery bądź worki do zbierania odpadów. Każde miejsce jest oznaczone kodem odpadu jaki należy tam zbierać i nazwą potoczną.
Obecnie jetem na etapie wyznaczania miejsca na magazyn odpadów. Na magazynie zaplanowałam postawić regały paletowe. Każde miejsce odstawcze będzie ozczone kodem odpadu jaki ma być tam postawiony. Zrobię również plan magazynu z oznaczonymi miejscami odstawczymi. Planuję zakupić również tablicę do planowania na której magazynierzy będą umieszczać numer paczki odpadów odstawionej w miejsce odstawczym np. w miejscu odstawczym A1 będzie znajdować się paczka nr 2/2013/CO.

Moim zdaniem to trzeba zacząć od zmiany świadomości ludzkiem dotyczącej tego co rozumiemy przez odpad. Nie jesteś w stanie "ogarnąć" każdy odpad i zawsze wiedzieć jakie odpady będą powstawać na instalacji. Znasz kody np. 15 01 02 ale pod tym kodem może być i folia i taśma i inne tworzywa sztuczne. To pracownik musi zrozumieć, że na coś co nie nadaje się do użytkuma patrzeć jak na odpad, który potem podlega określonym procedurom, wyznaczonym w instrukcji.
ej

Return to Kody i charakterystyki odpadów.