Instrukcja postępowania z odpadami. POMOCY.

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Instrukcja postępowania z odpadami. POMOCY.

Postby tomeq_1980 » Fri May 13, 2011 2:21 pm

Witam

Mam pewien problem. Otóż mój szef wpadł na jakże genialny pomysł i wyznaczył mi w firmie zadanie stworzenia instrukcji postępowania z odpadami. Firma zajmuje się wykonawstwem konstrukcji stalowych, więc mamy tu do czynienia z odpadami komunalnymi oraz przemysłowymi. Szkopuł w tym, że ja nie mam totalnie żadnego pojęcia o czymś takim jak wygląda taka instrukcja, czy w ogóle jest obowiązkowa w firmie, jeśli jest to co musi się w niej zawierać?

Może znacie może jakieś firmy, instytucje, które zajmują się doradztwem w czymś takim? Jestem totalnie zielony w kwestii odpadów.

A tak na marginesie, czy czymś takim nie powinien zajmować się ktoś kto ma wiedzę i wykształcenie? Czy mój szef może ot tak mi kazać zrobić taką instrukcję?

Pozdrawiam
tomeq_1980

Re: Instrukcja postępowania z odpadami. POMOCY.

Postby Zielony Punkt » Wed May 18, 2011 2:53 pm

Instrukcja postępowania z odpadami nie jest obowiązkowa - nie ma przepisu, który nakazywałby jej wykonanie.
Dlatego nie ma też określonych elementów jakie instrukcja ma zawierać.
Generalnie musi określać sposób postępowania ze wszystkimi odpadami w zakładzie.

Wiadomo jednak, że każdy zakład może wprowadzić swoje wewnętrzne ustalenia.
Szef może nakazać co chce, zwłaszcza w prywatnej firmie :)

Co do praktycznej wskazówki to poszukaj w Firmie pozwolenia na wytwarzanie odpadów, będzie w nim opisane postępowanie z odpadami, poczytaj sobie decyzję i na tej podstawie na pewno napiszesz instrukcję.

A jak Ci się nie chce lub nie czujesz się na siłach to ja Ci napiszę :)
Zielony Punkt

Return to Kody i charakterystyki odpadów.