by ewamk » Thu Jun 19, 2008 9:46 am
Odpady o kodzie 18 pochodzą z diagnozowania, leczenia i profilaktyki medycznej - tylko i wyłacznie. GIS potwierdził, że odpady z zakladów pogrzebowych, chociaż zbliżone czasami składem do odpadów 18 01 03 nie powinny być klasyfikowane pod tym kodem, co sie z tym wiąze nie sotuje sie do nich wymogow okreslonych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 23 sierpnia 2007 w sprawie szczegółowego sposobu postępowania z odpadami medycznymi, co jest dla zakładów pogrzebowych szczególnie ważne pod względem finansowym. GIS jednocześnie nadmienił, że sposób traktowania tych odpaów powinien być podobny, jak odpadów medycznych, a odnosnie ich kwalifikacji i nadania kodu nalezy sie zwrocić do Ministerstwa Środowiska, co tez uczynilismy w październiku 2007 r. Niestety żadna odpowiedź do dziś nie nadeszla.
Prawdę mowiąc nie wiem, jak te odpady kwalifikować, z jednej strony mam je pod kodem 18 01 03, z drugiej mam podstawę (pismo GIS) wyjasnienia podczas kontroli dlaczego nie stosuję sie do wymogów w/w rozporządzenia.
Dodam, że bylam zaskoczona zachowaniem urzędnika GIS, z ktorym "zalatwialam" tą sprawę. Miły, uprzejmy no i odpowiedź przyszla szybko, a na MŚ czekamy:)