odpady z działalności zakładów pogrzebowych

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Postby Lutek » Sun Jun 08, 2008 10:54 am

Czesc
Odpady z zakladu pogrzebowego powinny byc klasyfikowane jako medyczne czyli 18 01 03*
Jesli chodzi o zezwolenia to w twoim przypadku ustawa mowi iz: Wytwórca odpadów nieprowadzący instalacji, który wytwarza rocznie: ponad 100 kg odpadów niebezpiecznych winien legitymować się decyzją zatwierdzającą program gospodarki odpadami niebezpiecznymi, odpady niebezpieczne do 100 kg rocznie albo powyżej 5 tysięcy ton innych odpadów winien przedkładać informację o wytwarzanych odpadach oraz o sposobach gospodarowania wytworzonymi odpadami.

Pozdrawiam
Lutek

odpady z zakladów pogrzebowych

Postby ewamk » Thu Jun 12, 2008 7:57 am

Nie mozna tych odpadow niestety zakwalifikowac w grupie 18, mam stanowisko przeslane dla mojej firmy z GIS
ewamk

Postby Anianka » Thu Jun 12, 2008 11:06 am

To pod jakim kodem należy sklasyfikować te odpady według GIS?
Anianka

Re: odpady z zakladów pogrzebowych

Postby Lutek » Thu Jun 12, 2008 5:07 pm

@EWAMK
Skoro masz jakies ciekawe pismo z GISu to prosimy podziel sie z nami ta wiedza:)
Tak z ciekawosci interesuje mnie bardzo co ciekawego moze wymyslec urzednik panstwowy w sprawie omawianych odpadow. Moze powinni znowelizowac rozporzadzenie i dodac nowa grupe odpadow:]]]

Osobiscie bym uzywal kodu 18 01 03* a kazdego urzednika ktory to zaneguje poprosil grzecznie o zaproponowanie lepszego kodu z katalogu odpadow

Pozdrawiam
Lutek

18 01 03

Postby ewamk » Thu Jun 19, 2008 9:46 am

Odpady o kodzie 18 pochodzą z diagnozowania, leczenia i profilaktyki medycznej - tylko i wyłacznie. GIS potwierdził, że odpady z zakladów pogrzebowych, chociaż zbliżone czasami składem do odpadów 18 01 03 nie powinny być klasyfikowane pod tym kodem, co sie z tym wiąze nie sotuje sie do nich wymogow okreslonych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 23 sierpnia 2007 w sprawie szczegółowego sposobu postępowania z odpadami medycznymi, co jest dla zakładów pogrzebowych szczególnie ważne pod względem finansowym. GIS jednocześnie nadmienił, że sposób traktowania tych odpaów powinien być podobny, jak odpadów medycznych, a odnosnie ich kwalifikacji i nadania kodu nalezy sie zwrocić do Ministerstwa Środowiska, co tez uczynilismy w październiku 2007 r. Niestety żadna odpowiedź do dziś nie nadeszla.
Prawdę mowiąc nie wiem, jak te odpady kwalifikować, z jednej strony mam je pod kodem 18 01 03, z drugiej mam podstawę (pismo GIS) wyjasnienia podczas kontroli dlaczego nie stosuję sie do wymogów w/w rozporządzenia.
Dodam, że bylam zaskoczona zachowaniem urzędnika GIS, z ktorym "zalatwialam" tą sprawę. Miły, uprzejmy no i odpowiedź przyszla szybko, a na MŚ czekamy:)
ewamk

Postby Anianka » Thu Jun 19, 2008 2:45 pm

Myslę że w MŚ też nie bardzo wiedzą jak sklasyfikować te odpady , a co do urzędników.... chyba zdarzają się wyjątki i nie wszyscy urzędnicy są niemili i nieuprzejmi ;))

Lutek i ewamk!!!
Bardzo Wam dziękuję i pozdrawiam!!!
Anianka

Return to Kody i charakterystyki odpadów.