lodówka

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

lodówka

Postby yuby » Wed Aug 29, 2007 10:29 am

Witam
Mam takie jedno pytanko (na początek) - jest firma X; w dziale socjalnym jest jedna lodówka w średnim wieku :lol: , lodówka pewnego dnia mówi "koniec pracy" a jakiekolwiek próby przekonania jej, że ma pracować okazują się nieopłacalne. Firma w pozowoleniu na wytwarzanie odpadów nie ma kodu 16 02. czy przytrzymać chwilę lodówkę i szybko wyprodukować wniosek o zmianędecyzji na rozszerzoną listę, czy też zrobić to " na spokojnie" - oddać lodówkę uprawnionemu odbiorcy i na bieżąco prowadzić ewidencję?

pozdrawiam
yuby :D
yuby

Postby bargoo » Thu Aug 30, 2007 1:05 pm

Jaki problem. Jeśli wykorzystywana jest na potrzeby przechowywania posiłków (a więc ze wzgledów socjalnych) to stanowi odpad komunalny np 20 01 23. Kupujesz nową a stara oddajesz sprzedawcy zgodnie z ustawą o zużytym sprzęcie elektr i elektron. Ludzie, po co spobie takimi rzeczami zawracać głowę, nie dośc , że ustawy okołosrodowiskowe, w tym odpadowa ma mnóstwo luk prawnych, to jeszcze bedziemy sie przejmowac zmiana zezwolenia, bo urzedasy maja takie widzimisię.
Pozdrawiam
bargoo

Postby bargoo » Thu Aug 30, 2007 1:49 pm

Jeszcze jedno i najwazniejsze. Zmiana kodu odpadu na grupę 20 nie spowoduje koniecznosci zmiany posiadanej decyzji. Poza tym pamietaj, że od chwili gdy lodówka stanie sie odpadem, zgodnie z art. 63 ustawy o odpadach możesz ja magazynowac przez 3 lata.
Pozdr.
bargoo

Postby yuby » Fri Aug 31, 2007 6:41 am

Wielkie dzięki z odpowiedź.
Potwierdziliście moje przemyślenia. Niestety w tym kraju pewne rzeczy nalezy robić wbrew zdrowemu rozsądkowi :wink:
yuby

Return to Kody i charakterystyki odpadów.