Karta przekazania odpadu

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Karta przekazania odpadu

Postby polaraksa » Mon Feb 23, 2015 1:38 pm

Witajcie,
jestem totalnie nowa w tym temacie.
Mam zakład produkcyjny i wytwarzam duże ilości złomu, które transportuje firma przejmująca od nas odpad. Karty tworze za każdym razem jak zabierają złom.
Możecie mi powiedzieć do kogo wysyłam karty przekazania odpadu, po podbiciu przeze mnie i firmę odbierającą odpad?
polaraksa

Postby kamilos747 » Tue Feb 24, 2015 8:00 am

Karta przekazania odpadu służy ewidencji odpadów. Dodatkowo trzeba sporządzać karty ewidencji odpadu. KPO po podpisaniu przez wytwarzającego odpady, transportującego i odbierającego trzeba dostarczyć po jednym egzemplarzu do każdego podmiotu wymienionego w KPO (czyli wytwórca, transportujący i odbierający odpad). KPO trzeba przechowywać u siebie razem z kartami ewidencji odpadu przez okres 5 lat.
kamilos747

Postby polaraksa » Tue Feb 24, 2015 12:00 pm

Ta karta ewidencji odpadów jest za rok kalendarzowy tak? Termin teraz jest do 15 marca?
polaraksa

Postby kamilos747 » Wed Feb 25, 2015 7:45 am

kartę ewidencji sporządza się za każdy miesiąc prowadzenia działalności, również służy ewidencji i nie trzeba jej nigdzie wysyłać. Do 15 marca tego roku sporządzamy sprawozdanie o gospodarowaniu odpadami do Marszałka Województwa.
wzory kart ewidencji i kart przekazania można łatwo znaleźć w internecie. Trzeba wziąć pod uwagę fakt, że od 2015r. obowiązują nowe wzory tych dokumentów.
kamilos747

Return to Prawo, definicje, interpretacje.