Przeterminowane farby

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Przeterminowane farby

Postby iwciaj » Tue May 20, 2014 2:24 pm

Witajcie,

Czy przedsiębiorca, który zakupił farby do produkcji ale niestety nie zostały użyte do produkcji przed terminem przydatności (ktoś na zapas kupił : :shock: ) może je zgodnie z prawem sprzedać? Jeśli znalazłyby sie osoby, które zechciałyby kupić taką farbę mając świadomość o terminie przydatności i na wykorzystać własne cele.

To po stronie przedsiębiorcy leży czy uznaje dany produkt za odpad czy nie.
Proszę o wasze opinie.

Pozdrawiam
iwciaj

Przeterminowane farby

Postby Hanna Marliere » Wed Jun 11, 2014 6:58 pm

Zgodnie z definicją zawartą w ustawie z 14 grudnia 2012 o odpadach (art 3 ust 1. pkt 6) pod pojęciem odpadów rozumie się każdą substancję lub przedmiot, których posiadacz pozbywa się, zamierza się pozbyć lub do pozbycia których jest zobowiązany.
W myśl tej definicji, przeterminowane farby nie są automatycznie odpadem (właściciel nie zamierza ich wyrzucić, prawo nie nakazuje sie ich pozbyć), może zatem je sprzedać.
Hanna Marliere

Postby iwciaj » Tue Feb 24, 2015 10:19 am

Witam.

kontaktowałam się z urzędnikami w tej sprawie i ich zdaniem produkt którego termin ważności minął z automatu staje się odpadem. Ponieważ nie można sprzedawać produktów niezdatnych do użycia/przeterminowanych. W wytycznych do Dyrektywy odpadowej jest podobno o tym mowa. Dyrektywa ta jest ukierunkowana pod producentów, którzy mają produkować i sprzedawać. W związku z powyższym można jedynie takie farby wykorzystać na cele gospodarcze (np. przemalować ogrodzenie itp.) lub przekazać odpad do utylizacji.

Jaka jest Wasza opinia??
iwciaj

Postby smieciarka » Wed Mar 11, 2015 7:02 pm

Temat przestarzały, ale mimo wszystko wyraze swoją opinię, może ktoś w podobnej sytuacji bedzie szukał porady. Moim zdaniem towar, który zakupiłam jest moją własnością do momentu, w którym zdecyduję, że muszę go wyrzucić. Jeśli towar stracił ważność, a chcę go sprzedać, mogę to zrobić, pod warunkiem, że powiadomię nabywcę, o tym, że jest stary, a jego właściwości pod wpływem skończenia się daty ważności nie wpłynęły na wzrost szkodliwości produktu, który mógłby zagrażać środowisku. Jeśli więc powiemy panu Kowalskiemu, że mamy farbę, która straciła wazność i przez to może krócej trzymać się na płocie, a pan Kowalski wciąż ją chce - dlaczego mielibyśmy jej nie sprzedawać?
smieciarka

Return to Prawo, definicje, interpretacje.