Czy można spalić bezużyteczne drewno w zakładowej kotłowni??

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Czy można spalić bezużyteczne drewno w zakładowej kotłowni??

Postby iwciaj » Fri Mar 28, 2014 3:50 pm

Witam,

W firmie w ubiegłym roku była powódz i zostały zalane różne elemety potrzebne do produkcji takie jak tarcica (miała świadectwo fitosanitarne) płyty pilśniowe, elementy metalowe takie jak nakladki, korpusy, obijaki elektromagnetyczne itp. Mam pytanie czy wszystkie te materiały mam potraktowac jako odpady, odpowiednio je poklasyfikować i przekazać do utylizacji ???

Czy np. mogę zgodnie z prawem tarcice, ktora jest czystym drewnem wolnym od zanieczyszczeń, ktorą sie wykorzystuje na podkłady i opakowania wyrobów ze stali (a straciła ważność świadectwa fitosanitarnego) wykorzystać jako paliwo i spalić w zakładowej kotłowni??

Bardzo bedę wdzięczna za poradę w tym temacie.:)
iwciaj

Postby kamilos747 » Tue Apr 01, 2014 9:14 am

z tego co się orientuję to tarcicę można przekazać osobom fizycznym, nie będącym przedsiębiorcami, aby wykorzystały ją na własny użytek (np. spalając). Przekazanie trzeba potwierdzić KPO. Nie można spalać odpadów we własnym zakresie (poza instalacjami do tego służącymi).
kamilos747

Postby iwciaj » Tue Apr 01, 2014 9:20 am

Dziekuję bardzo za odpowiedź, całkowicie sie z nią zgadzam. Musielibyśmy mieć decyzję na odzysk lub recykling także trzeba bedzie postąpić zgodnie z rozporządzeniem w sprawie listy rodzajów odpadów, które posiadacz odpadów może przekazywać osobom fizycznym lub jednostkom organizacyjnym niebędącym przedsiębiorcami ..., i przekazać np. osobom fizycznym.

Serdecznie pozdrawiam :D
iwciaj

Postby Camillo » Fri Apr 25, 2014 9:01 am

A ja się nie do końca zgodzę z wypowiedzą użytkownika "kamilos747".
Przede wszystkim gdy przekazuje się odpady osobom fizycznym lub jednostkom organizacyjnym niebędącym przedsiębiorcami, nie trzeba wystawiać KPO. Taką możliwość daje nam zapis w ustawie o odpadach (Dz. U. 2013 poz.21 z późn. zm.) mianowicie: art. 69 ust. 4: "Dopuszcza się niesporządzanie karty przekazania odpadów, jeżeli jeden z posiadaczy odpadów nie jest objęty obowiązkiem prowadzenia ewidencji odpadów."
A osoba fizyczna jest oczywiście z tego obowiązku zwolniona.

Kolejna sprawa i tutaj jest bardzo duże pole manewru, można to różnie interpretować - ale na upartego tarcice można wykorzystać jako paliwo i spalić w zakładowej kotłowni. Nie musisz tego klasyfikować jako odpad, może to być produkt, który nie spełnia danych wymogów i chcesz go wykorzystać w inny sposób.
A może ją kupiłeś ? Jeśli tak, to właściwie mogłeś ją kupić na opał - nikt Ci tego nie zabroni :-)
Camillo

Return to Prawo, definicje, interpretacje.