Jak zgłosić wytwarzanie odpadów i produkcję w opakowaniach

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Jak zgłosić wytwarzanie odpadów i produkcję w opakowaniach

Postby franc » Tue Apr 02, 2013 4:09 pm

Witam wszystkich.

Mam pewien problem. Dowiedziałem się, muszę składać sprawozdania o ilości wytworzonych rocznie odpadów (głównie plastik i tektura, tak ze 20 ton). Dodatkowo produkując coś w opakowaniu (w moim przypadku znicze) muszę złożyć też informację o ilości tych opakowań (oceniam, że ok. 50 ton). Znalazłem druki i walczę z tymi sprawozdaniami. Nie jest łatwo. Ale dodatkowo przeczytałem że powinienem zgłosić fakt wytwarzania odpadów i fakt produkcji w opakowaniach. Tylko że nie wiem jak. Stara ustawa która o tym mówiła już nie obowiązuje, a nowego rejestru BDO jeszcze nie ma. Jak to zrobić? Czy wogóle złożyć tylko te sprawozdania i olać temat?
franc

Postby aneczka1908 » Tue Apr 16, 2013 10:44 pm

Faktycznie należy przesłać informacje o odpadach. Termin upłynął 15 marca. Co do sprawozdania o ilości wytworzonych opakowń OPAK 1 . Podmiot wprowadzajacy na rynek produkt w opakowaniu winien złożyć do Urzędu Marszałkowskiego informację, która zawiera: nazwę i adres
rodzaj prowadzonej działalności, od kiedy jest ona prowadzona i czy samodzielnie czy za pośrednictwem organizacji odzysku będzie się podmiot z obowiązku ustawowego wywyiązywał. Rejestr BDO jeszcze nie działa i pewno dopiero za jakieś 2 lata zacznie.
Jak prześlesz same sprawozdania to i tak zgłoszenie będzie trzeba. Możesz zlecić obowiązki dot opłaty produktowej Organizacji odzysku. Powodzenia
aneczka1908

Return to Prawo, definicje, interpretacje.