Zezwolenie na zbieranie odpadów a plan miejscowy

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Zezwolenie na zbieranie odpadów a plan miejscowy

Postby mak » Fri Jun 15, 2012 4:22 pm

Witam,
mam pytanie odnośnie do możliwosci uzyskania ww. zezwolenia w przypadku, gdy działka, na której planuję prowadzić działalność
(znajduje się na niej ogromna hala) oznaczona jest symbolami 36 PU. Jak mi wyjaśniono, chodzi o tereny zabudowy techniczno-produkcyjnej (tereny obiektów produkcyjnych, składów i magazynów) i zabudowy usługowej. Podobno, żeby móc zbierać odpady musiałoby być oznaczenie O- gospodarka odpadami. Czy jest tak faktycznie?
mak

Postby Zielony Punkt » Fri Jun 15, 2012 6:47 pm

Nie do końca tak jest, ale niestety zawsze wyjaśnienie sprawy jest w gestii danego urzędnika.

Zwyczajowo przyjęło się, że jak plan miejscowy wyraźnie zabrania prowadzenia działalności w zakresie zbierania odpadów to nie otrzyma się zezwolenia. W innych przypadkach, gdy teren jest przemysłowy, zezwolenie się dostaje.

Ja zrobiłem kilkadziesiąt wniosków o wydanie zezwolenia na zbieranie odpadów i w 90% były to tereny obiektów produkcyjnych, składów i magazynów.

W najgorszym razie wystąpisz o wydanie decyzji środowiskowej, która jednoznacznie określi, czy teren się nadaje, czy nie.
Zielony Punkt

Postby mak » Fri Jun 15, 2012 9:34 pm

Bardzo dziękuję,
niestety urzędnicy twierdzą, że plan się sprzeciwia,
a do decyzji środowiskowej moje zamierzenie się nie kwalifikuje :(
mak

Postby Lukas » Sat Jun 16, 2012 3:38 pm

Jeśli to będzie tylko magazyn PET czy szkła to można go prowadzić jeśli w planie będzie zapis o prowadzeniu działalności nie uciążliwej.
Ja zrobiłem mały magazyn w szopie/stodole i pozwolenie dostałem.
Lukas

Postby Zielony Punkt » Sun Jun 17, 2012 3:29 pm

Zbieranie odpadów jak najbardziej kwalifikuje się do decyzji środowiskowej.

Zgodnie z § 3 ust. 1 pkt. 81 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 9 listopada 2010 roku w sprawie przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko (Dz. U. 2010 nr 213 poz. 1397) „punkty do zbierania lub przeładunku odpadów, w tym złomu” wymagają uzyskania decyzji środowiskowej wydanej na podstawie karty informacyjnej przedsięwzięcia.

Zawsze możesz wystąpić o pisemną odpowiedź i potem odwołać się lub zażalić na takie postanowienie urzędu.
Zielony Punkt

Return to Prawo, definicje, interpretacje.