Odpady komunalne a działalność w mieszkaniu

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Odpady komunalne a działalność w mieszkaniu

Postby tomekz » Mon Apr 23, 2012 12:36 am

Zgodnie z ustawą o utrzymaniu czystości i porządku w gminach odpadami komunalnymi zajmują się właściciele nieruchomości, co w przypadku bloku mieszkalnego oznacza jak rozumiem spółdzielnię mieszkaniową czy też wspólnotę mieszkaniową (art. 2 ust. 1. pkt 4 oraz art. 2 ust. 3 ustawy), a nie mnie - najemcę mieszkania.

Zgodnie art. 25 ustawy o odpadach, żeby skutecznie (w sensie prawnym) pozbyć się odpadów należy przekazać je uprawnionemu odbiorcy.

I teraz ja, prowadząc sobie działalność w mieszkaniu w bloku, nie mam obowiązku podpisywania umowy na odbiór odpadów komunalnych, ale wyrzucając śmieci do zsypu przekazuję je... no właśnie, komu? Uprawnionemu odbiorcy?

Wiem że jest art. 28 ust.9 ustawy o odpadach który mówi że:

"8. Nie wymaga zezwolenia na zbieranie odpadów zbieranie odpadów komunalnych,
wytwarzanych na terenie nieruchomości, przez władającego tą nieruchomością."

Czy to oznacza że spółdzielnia jest moim uprawnionym odbiorcą i wraz z wrzuceniem śmieci do zsypu pozbyłem się ich prawidłowo? Czy może jako "działacz gospodarczy" powinienem mimo wszystko mieć własną umowę na odbiór odpadów komunalnych ?
tomekz

Re: Odpady komunalne a działalność w mieszkaniu

Postby Camillo » Thu Apr 26, 2012 9:10 pm

Nie spotkałem się jeszcze z taką sytuacją... ale ciekawe pytanie.
Ja myślę, że jednak musisz mieć podpisaną odrębną umowę na odbiór odpadów komunalnych jako "działacz gospodarczy".
Chociaż mogę się mylić, ciekawe co na to inni użytkownicy tego forum ?
Camillo

Postby tomekz » Thu Apr 26, 2012 10:29 pm

Temat jest o tyle ciekawy że dotyczy pewnie kilkuset tysięcy osób, jak nie miliona kilkuset tysięcy. A w internecie cisza na ten temat, zostają tylko fora branżowe takie jak to :)
tomekz

Postby Camillo » Mon May 07, 2012 12:57 pm

Tutaj też cisza ...
Camillo

Return to Prawo, definicje, interpretacje.