Nie składane sprawozdanie z emisji gazów i pyłów :/

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Nie składane sprawozdanie z emisji gazów i pyłów :/

Postby kika » Mon Jul 25, 2011 8:48 am

Witam!!!
Od 4 miesięcy obejmuję stanowisko zajmujące się jakością, bhp i ochroną środowiska. Po zagłębieniu się w dokumentację odkryłam, że od początku istnienia firmy (2004 roku) pan zajmujący wcześniej to stanowisko nie składał obowiązkowych sprawozdań dotyczących emisji gazów i pyłów :/
Przez te miesiące udało mi się zebrać potrzebne informacje i metodą szacunkową wyliczyć emisję z tych wszystkich zaległych lat, której półroczny koszt nie przekracza 400 zł, więc kwestia obejmuje tylko nie składanie sprawozdań... Na stronie Urzędu Marszałkowskiego wypełniłam już elektroniczne sprawozdanie za I półrocze 2011r i wyślę je do końca tego tygodnia, ponieważ nieubłaganie zbliża się termin składania sprawozdania za pierwsze półrocze.
Nie wiem co mam robić... Wydaje mi się, że powinnam wystąpić z jakimś pismem do UM (np. z czynnym żalem, ale nie wiem czy w tej sytuacji coś takiego istnieje), ale nie wiem czy to cokolwiek zmieni, bo karę pewnie i tak zapłacimy :(
Prosiłabym o jakąś podpowiedź!
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
załamana
kika

Postby Zielony Punkt » Tue Jul 26, 2011 8:41 am

Niczym się nie przejmuj tylko składaj sprawozdania zaległe.
Żadnej kary nie powinnaś dostać, gdyby opłata przekroczyła 400 złotych to musiałabyś ją uiścić wraz z odsetkami, ale w sytuacji, którą opisujesz nie ma problemu.
Pozdrawiam!
Zielony Punkt

Postby kika » Tue Jul 26, 2011 9:49 am

Dziękuję bardzo za odpowiedź!!! Troszkę się uspokoiłam!
Więc biorę się za wysyłanie sprawozdań. Nie wiem czy w UM będą zadowoleni jeśli ich zasypie tyloma na raz :shock: , ale zrobię tak jak piszesz.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję!!! :)
kika

Postby kika » Tue Jul 26, 2011 10:22 am

Zaprenumerowałam sobie miesięcznik " Ochrona środowiska w praktyce", bo powiem szczerze, że w sprawach prawnych związanych z ochroną środowiska jestem laikiem i czytam właśnie artykuł pt. "Nie składałeś zbiorczego zestawienia danych dotyczących odpadów, a właśnie odkryłeś, że powinieneś? Co zrobić w takiej sytuacji?". Redakcja pisze, że nawet jeśli nie zdołamy złożyć zbiorczego formularza, to możemy to zrobić po fakcie i zwrócić się do marszałka w drodze czynnego żalu z wnioskiem o umorzenie kary za niezłożenie w terminie ustalonym zbiorczego zestawienia... :roll:
Myślę, że moja sprawa i opisana w artykule są podobne, więc możne jednak warto by było coś napisać???

Pozdrawiam!
kika

Postby Zielony Punkt » Wed Jul 27, 2011 7:46 am

Zbiorcze zestawienie danych dotyczy ewidencji wytwarzanych odpadów i jest to inna rzecz niż sprawozdania z zakresu emisji gazów i pyłów.

Tak jak napisałem zaległości w zakresie emisji gazów i pyłów przy nie przekraczaniu 400 złotych nie tworzą żadnych kłopotów.

Nieterminowe złożenie zbiorczego zestawienia o odpadach wiąże się z karą pieniężną, na szczęście od 20 lipca znacznie obniżoną, zgodnie z obowiązującą nowelizacją Ustawy o odpadach.
Zielony Punkt

Return to Prawo, definicje, interpretacje.