Karty ewidencji odpadów, karty ewidencji ZSEE

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Karty ewidencji odpadów, karty ewidencji ZSEE

Postby Gizmo » Thu Jul 21, 2011 11:05 am

Witam,
mam pytanie, czy karta ewidencji odpadu czy też zsee musi[b] zgadzać się z KPO? Czyli np. na kpo mam 101 kg więc na karcie ewidencji również 101 kg? Czy może być tutaj rozbieżność?

Czy najpiew tworzyc KPO czy kartę ewidencji?

Pozdrawiam
Gizmo[/b]
Gizmo

Postby PP » Thu Jul 21, 2011 3:32 pm

Witam,
mam pytanie, czy karta ewidencji odpadu czy też zsee musi[b] zgadzać się z KPO? Czyli np. na kpo mam 101 kg więc na karcie ewidencji również 101 kg? Czy może być tutaj rozbieżność?

Czy najpiew tworzyc KPO czy kartę ewidencji?

Pozdrawiam
Gizmo[/b]

1. Na karcie ewidencji ZSEiE wpisujesz nr, wagę z karty przekazania odpadu, który ZEBRAŁEŚ, OTRZYMAŁEŚ.
2. Na karcie ewidencji odpadu wpisujesz nr karty, wage dot. odpadów, które wytworzyłeś w związku z działalnością firmy, np. świetlówki, szmaty, itp.
3. Ilości muszą się zgadzać.
PP

Postby Gizmo » Thu Jul 21, 2011 4:36 pm

A czy mogę jeszcze prosić o podstawę prawną, lub gdzie jej szukać (Ustawa o odpadach o ZSEE)?

Karty ewidencji zużytego sprzętu powinien prowadzić zbierajacy zużyty sprzęt, czyli np. zakład komunalny lub prywatny przedsiębiorca?
Gizmo

Postby Gizmo » Thu Jul 21, 2011 4:44 pm

Jeszcze jedna kwestia. Czy kartę ewidencji zsee prowadzi tylko zakład przetwarzania? czy też punkt zbierania?
Gizmo

Postby Zielony Punkt » Thu Jul 21, 2011 8:31 pm

- najpierw tworzy się kartę przekazania odpadu
- dane ze wszystkich kart przekazania odpadu dla danego rodzaju odpadu są okresowo (najrzadziej raz w roku) zbierane na karcie ewidencji odpadów
- ilości odpadów na kartach przekazania i kartach ewidencji muszą być identyczne
- kartę ewidencji odpadów musi prowadzić każdy posiadacz odpadów, zgodnie z art. 36 ust. 1 Ustawy o odpadach, oprócz wytwórcy odpadów komunalnych oraz podmiotu niebędącego przedsiębiorstwem wykorzystującego odpady do własnych potrzeb
- kolejność wypełniania dokumentów i konieczność zgodności występujących w nich danych wynika z samej konstrukcji KPO i KEO. Na karcie ewidencji jest rubryka, w którą należy wstawić numery kart przekazania tak więc oczywiste jest, że tworzy się ją w drugiej kolejności
- kartę ewidencji odpadów prowadzi nie tylko zbierający odpady, ale również ich wytwórca, prowadzący odzysk i unieszkodliwianie jak również odbierający odpady komunalne
Zielony Punkt

Postby PP » Fri Jul 22, 2011 9:58 am

[quote="Gizmo"]Jeszcze jedna kwestia. Czy kartę ewidencji zsee prowadzi tylko zakład przetwarzania? czy też punkt zbierania?[/quote]

Kartę ewidencji zseie prowadzi zbierający i zakład przetwarzania osobno, chyba, że zakład przetwarzania jest równocześnie zbierającym.
PP

Postby PP » Fri Jul 22, 2011 10:00 am

Podstawą prawną prowadzania ewidencji odpadów jest ustawa o odpadach. Wzory kart ustala rozporządzenie min. środowiska z 8 grudnia 2010.
PP

Postby Gizmo » Tue Jul 26, 2011 10:54 am

Kartę ewidencji zseie prowadzi zbierający i zakład przetwarzania osobno, chyba, że zakład przetwarzania jest równocześnie zbierającym.[/quote]

Czy w tych kartach prowadzonych przez zbierającego i przetwarzającego powinny się zgadzać masy (oczywiście mam na myślie masy przekazane przez zabierajacego) reasumując w raporcie do gioś masa zebrana musi sie zgadzać z kartą ewidencji zużytego sprzętu czy też masa zebrana i przekazana powinna się równać masie z kpo i karty ewidencji zużytego sprzetu?
Gizmo

Postby Zielony Punkt » Wed Jul 27, 2011 7:48 am

Masa zebranego i przekazanego sprzętu na sprawozdaniu GIOŚ musi być zgodna z kartą ewidencji odpadów, a ta z kolei musi być zgodna ze wszystkimi kartami przekazania.
Zielony Punkt

Return to Prawo, definicje, interpretacje.