W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.
Moderators: moderator, Hanna Marliere
by maciek88 » Fri Jul 15, 2011 9:19 am
Witam,
Jakiś czas temu czytałem w internecie o zbiórce selektywnej odpadów przemysłowych.
Czy mając decyzję podpisaną umowę z firmą na odbiór odpadów np opakowaniowych z kodu 15 musimy także odebrać odpady komunalne?
Jeśli tak, czy wymagane jest posiadanie kodu na komunalne w decyzji na zbieranie odpadów?
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
-
maciek88
-
by Zielony Punkt » Tue Jul 19, 2011 8:30 pm
Do odbioru odpadów segregowanych niezbędne jest zezwolenie na zbieranie lub chociażby transport odpadów wydawane na podstawie Ustawy o odpadach.
Na odbiór zmieszanych odpadów komunalnych niezbędne jest zezwolenie na odbiór odpadów wydawane na podstawie Ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach.
Mając w zezwoleniu na zbieranie odpadów wydanym przez starostę kod 20 03 01 i tak nie możesz odbierać odpadów zmieszanych od właścicieli nieruchomości bo to wymaga tego drugiego zezwolenia wydawanego przez gminę.
-
Zielony Punkt
-
by maciek88 » Fri Jul 29, 2011 9:56 am
Dziękuję za wyjaśnienie.
Mam jeszcze takie pytanko: mam decyzję na odbiór i transport odpadów z kodu 15. Chciałbym wystartować w przetargu na odbiór owych odpadów w sąsiednim mieście. Nie są to odpady komunalne, więc rozumiem, że nie potrzebuje innego pozwolenia?
Pozdrawiam
-
maciek88
-
by Zielony Punkt » Fri Jul 29, 2011 11:47 am
Jeżeli nie są to odpady komunalne i posiadasz zezwolenie na zbieranie i transport odpadów to nie musisz posiadać żadnej innej decyzji.
-
Zielony Punkt
-
Return to Prawo, definicje, interpretacje.