Witam, pracuję w zakładzie gospodarki odpadami. Kierując się doświadczeniami podobnej firmy i artykułem http://www.komunalny.pl/index.php?name= ... ow&id=8186 próbuję ostatecznie ustalić kiedy jesteśmy odbierającym odpady, a kiedy zbierającym. Przytoczę kilka sytuacji.
1. Gdy własnym transportem odbieramy zmieszane odpadu komunalne to wiem, że jest to odbiór, ale co z frakcjami zebranymi selektywnie w gminach i miastach. Podobno, gdy chodzi o makulaturę i PET(które po dostarczeniu na zakład poddawane są procesowi R15) naszą działalność określimy jako odbiór, ale już w przydatku szkła (które po dostarczeniu do zakładu jest tylko czasowo magazynowane przez sprzedażą) jest to zbieranie. Czyli idąc tym tokiem myślenia, ZBIERANA będzie każda frakcja selektywna, której nie poddajemy żadnym procesom na linii sortowniczej, a odebrana każda która trafia u nas na R15. Czy tak faktycznie się to interpretuje?
2. Podobnie jest z gruzem, którego zbiórkę prowadzimy na placu zakładu. Tylko, że w myśl Ustawy o odpadach zbieranie jest działaniem polegającym na magazynowaniu odpadu przed transportem do miejsc odzysku, a my ten gruz poddajemy kruszeni, czyli procesowi R15, więc czy mimo to nasza działalność to zbieranie i odzysk czy tylko odzysk? I przy okazji czy każdemu, kto przywozi do nas gruz muszę wystawiać KPO, nawet osobom fizycznym? Wiem, że teoretycznie KPO powinna być wystawiona przez osobę przekazującą odpad, ale ...
Z góry dziękuję za każdą wskazówkę.